Home graphic novel Piratenbio Anne Bonny overtuigt niet

Piratenbio Anne Bonny overtuigt niet

Hoe is de dochter van een Ierse advocaat uitgegroeid tot de beroemdste vrouwelijke piraat uit de geschiedenis? Het levensverhaal van Anne Bonny komt tot leven.

Door Martijn Douma

De rijke, getrouwde advocaat William Cormac verwekt een dochter, Anne, bij zijn bediende. Ongehoord in het Ierland van begin 18e eeuw! Zijn carrière wordt hierdoor verpest, maar hij houdt van moeder en kind. Met z’n drieën vertrekken ze naar de ‘nieuwe wereld’ om een nieuw leven op te bouwen.

Vrijgevochten
Dochter Anne is altijd al eigenzinnig en vrijgevochten. Na de dood van haar moeder wordt ze ingepalmd door de gladde piraat James Bonny, en in geen tijd trouwt ze met hem. Samen vertrekken ze naar Nassau, de hoofdstad van de Piratenrepubliek, op de Bahama’s. Om te genieten van het vrije en frivole leven, niet gebonden aan de strenge gedragsnormen van die tijd.

Jack Rackham
Maar het huwelijk loopt al snel op de klippen, het vrije leventje is voorbij, en Anne Bonny moet aan het werk. De komst van de piraat Jack Rackham, bijgenaamd Calico Jack, zet haar leven op zijn kop: ze worden verliefd en Anne sluit zich aan bij Rackhams piraten. Als er zich onder de bemanning een vrouw blijkt te bevinden die zich als man verkleed heeft, sluit Bonny vriendschap met deze Mary Read. Rackham, Bonny en Read maken vervolgens samen de zeeën onveilig. En dus wordt de aandacht van de marine getrokken.

Degelijke biografie
Anne Bonny is misschien wel de bekendste vrouwelijke piraat uit de geschiedenis, al zijn er niet veel feiten over haar bekend. Scenarist Matteo Mastragostino (1977, Lecco) heeft van de weinige beschikbare informatie een degelijk verhaal gemaakt, dat nog het meest wegheeft van een enigszins geromantiseerde biografie. De persoon Bonny leer je niet echt kennen, terwijl zij natuurlijk wel de hoofdrol vervult.

De setting op de Bahama’s is aansprekend: de vrijheid van de mensen daar en het mooie weer spreken tot de verbeelding. Een van de redenen ook waarom het piratenleven vaak ten onrechte verheerlijkt wordt, omdat het in wezen gaat om een criminele levensstijl gevuld met moord, doodslag, diefstal en verkrachting.

Rommelig
Van de tekeningen van Alessandro Ranghiasci (1990, Rome) ben ik niet echt gecharmeerd. Zijn speelse lijnwerk kan ik nog wel waarderen, net als enkele regenscènes, zeebeelden en schepen. Maar zijn gezichtsuitdrukkingen variëren van treffend tot over the top, waar dat niet komisch bedoeld is. De tekeningen zien er bij vlagen nogal rommelig uit. De inkleuring had nog veel goed kunnen maken, maar dat is hier ook niet het geval.

Anne Bonny weet het gevoel niet weg te nemen dat het gaat om een biografie die geromantiseerd is, in plaats van een roman gebaseerd op feiten. Deze graphic novel lezen levert je sowieso een betere leeservaring op dan zelf googelen op de hoofdpersoon, en dat is natuurlijk een dikke plus. Maar overtuigend is het allemaal niet.

Anne Bonny
Scenario: Matteo Matragostino
Tekeningen en inkleuring: Alessandro Ranghiasci
Uitgeverij: Lauwert
142 pagina’s / hardcover / € 29,95