Home graphic novel Songlife: muzikale anekdotes met een lach en geen traan

Songlife: muzikale anekdotes met een lach en geen traan

Liedjes die de soundtrack van je leven vormen, dat is waar Gerrit de Jager over vertelt. Naast een passie voor strips heeft hij een levenslange passie voor muziek. Het biedt hem inspiratie, troost en blijvende herinneringen. In Songlife neemt hij je mee in een aantal van die liedjes en de situaties die daaraan voor hem gekoppeld zijn.

Door Martijn Douma

In het voorwoord legt De Jager uit dat zo’n soundtrack wat anders is dan je Top-50 van favoriete nummers. Een liedje kan maar zo aan je hersenpan blijven kleven, voor eeuwig gekoppeld aan een bepaalde gebeurtenis of situatie, terwijl het niet in je Top-50 staat of er überhaupt in de buurt komt.

Geen stripboek
Vergis je niet: ‘Songlife’ is geen stripboek! De auteur vertelt in handgeletterde tekst over zijn muzikale ontwikkeling en over de songs die op de een of andere manier een rol hebben gespeeld in zijn leven. Natuurlijk heeft ie de anekdotes ook voorzien van bijbehorende, grappige, illustraties in zwart-wit, in zijn welbekende grote neuzen tekenstijl. Het boekje is vierkant en op het formaat van een 7 inch single: vierkant dus (de illustraties bij deze recensie zijn vanwege ruimtegebrek aangepast).

Blikseminslag
De Jager vertelt bijvoorbeeld over hoe ‘Superstition’ van Stevie Wonder als een blikseminslag bij hem binnenkwam: omdat hijzelf op dat moment behoorlijk bijgelovig was, kwam de tekst hard binnen en vielen dingen op hun plek. Of hoe hij Bruce ‘The Boss’ Springsteen mee had kunnen laten eten toen hij aan het koken was. Maar ook dat hij als gescheiden vader, eenzaam en alleen in een doorzonwoning in Lelystad, een leuke vrouw was tegenkomen, die de boot in eerste instantie afhield (Little Feat – ‘Long Distance Love’).

Relativeren
Nu gaat het vooral om De Jagers belevenissen en de muziek en muzikanten die erbij komen kijken en dat maakt als vanzelf dat de muziek behoorlijk serieus genomen wordt. Het is dan ook een goede vondst dat er zo nu en dan een strippagina tussen is geplaatst, waarin tienerdochter India de bloedserieuze muziekpassie van haar vader even haarfijn weet te relativeren en hem een pijnlijke spiegel voorhoudt over de houdbaarheid van ‘zijn’ muziek.

Playlist
Gelukkig is er voor dit album een onmisbare Spotify playlist opgesteld, waarin 64 nummers die een kleine of grote rol in Songlife voorbij komen zijn opgenomen: https://open.spotify.com/playlist/4DDTYlBqR3pTdOVpKLyGIp. Oordeel zelf maar! Of, zoals we aanraden: koop dit boekje en lees het, met deze playlist op de achtergrond. Het mag dan niet De Jagers Top-50 zijn, maar er staat veel goede pop, rock en soul tussen uit met name de jaren ’60 en ’70.

Passievolle vertelling
Ik kan er altijd erg van genieten wanneer iemand een grote passie voor muziek heeft en er smakelijk over kan vertellen. Ook als het niet per sé mijn muzieksmaak is. En dat is precies wat Gerrit de Jager hier doet: hij koppelt uiteenlopende situaties aan een song. Van dingen die hij zelf heeft meegemaakt tot verhalen die hij gehoord heeft. Al lezend steek je zo nog eens iets op van bepaalde bands en muzikanten, en van de tekenaar zelf. De Jager heeft regelmatig de lachers op zijn hand, waarbij dochter India de rol van verfrissende sidekick met glans vervult in de tussenliggende strippagina’s. Ontroerend is het af en toe ook wel. Een fijne combinatie van strip en muziek, voor de gepassioneerde muziekliefhebber.

Gerrit de Jager (1954) had een enorme hit met de reeks De familie Doorzon. Hij maakte ook onder andere Roel en zijn beestenboel, Sneek, Liefdengeluk en Mik, staat wekelijks met Zusje in het weekblad Margriet en tekent dagelijks de cartoon John voor het AD. Samen met Jean-Marc van Tol (Fokke en Sukke) bedacht hij het album ‘Strips in Stereo’ (2006), waarin een aantal Nederlandse tekenaars een nederpopliedje verstripten. In zijn autobiografische graphic novel ‘Door zonder familie’ (2013) vertelt hij over de roerige beginjaren van De familie Doorzon. 

Songlife
Tekst en tekeningen: Gerrit de Jager

Boekverzorging: Rob Westendorp
Uitgeverij: Concerto Books
Spotify playlist: Bert Dijkman

Drukwerkbegeleiding: Printinge
158 pagina’s / hardcover / € 26,99 / ISBN 9789493109292