Home graphic novel Totem: dierlijke zoektocht in de Ardennen

Totem: dierlijke zoektocht in de Ardennen

Totem totemdier Vos

Louis wordt door zijn ouders naar een scoutingkamp in de Ardennen gestuurd omdat zijn jongere broertje ernstig ziek is. Hij begrijpt hier niets van want hij wil graag helpen en voelt zich buitenspel gezet. Louis is speels en jong, hij heeft zijn actiepoppen en knuffeldino meegebracht naar het kamp. Maar hij belandt in een groep jongens die ouder zijn dan hij en die zijn gedrag kinderachtig vinden. Hij zal zich staande moeten houden… 

Door Martijn Douma 

Ontsnapt wild
Totem cover - Nicolas Wouters Mikael Ross Soul Food ComicsDe mores in de scoutinggroep zijn ruw: er is rivaliteit tussen de groepjes die er gevormd zijn en het gaat er soms ruig aan toe. De leiding bestaat uit twee oudere jongeren die de boel in de grip hebben, maar wel veel toelaten. Op een gegeven moment ontvlucht Louis het kamp om z’n broertje Thomas in het ziekenhuis te kunnen bellen. Die is nauwelijks tot reageren in staat, maar weet nog duidelijk te maken dat er iets is dat Louis een tijdje gezelschap gaat houden. Op de weg terug naar het kamp wordt hij door passanten in een auto gevraagd goed op te passen: er is een dier ontsnapt uit een nabijgelegen dierentuin. Dat dier duikt ook meerdere keren op in het woud. 

Totemfeest
Na enkele dagen worden de drie nieuwelingen van het kamp het bos ingejaagd om hun totem verdienen. Ook dit is een beproeving voor Louis. Uiteindelijk krijgt hij tijdens een inwijdingsritueel de vos als totemdier toegewezen en mag hij voortaan met een vossenmasker door het leven gaan. Dat lijkt wèl naar zijn zin te zijn; hij komt steeds beter voor zichzelf op en gaat er dan in zijn eentje vandoor, het woud in. Daar ontmoet hij het ontsnapte dier en brengt er tijd mee door. Hij verwordt steeds meer tot zijn totem, bevecht zijn innerlijke demonen en lijkt zijn menszijn los te laten. Gaat het Lukken om Louis weer terug te halen? 

Vrouw in een jongensbende
Naast het verhaal van Louis zijn er ook wat andere verhaallijnen, waarvan die van kampleider Mila (totemdier: ‘Goudvink’) het meest in het oog springt en de meeste aandacht krijgt. Mila worstelt met haar positie als vrouw in een groep jongens en heeft daarnaast sores op romantisch vlak. In het kamp blijkt overigens dat er, ondanks alle rivaliteit, wel degelijk sprake is van kameraadschap: de scouts gaan allemaal naar Louis op zoek wanneer hij vertrokken is.

Dierlijke zoektocht
In deze graphic novel krijg je als lezer een stukje ontwikkeling mee van de hoofdpersoon: de kinderlijke Louis wordt geconfronteerd met opgroeien, met het omgaan met anderen (ouderen) en met afscheid nemen. Hij weet zich geen raad, vecht zowel letterlijk als figuurlijk, worstelt in het donker en komt boven. Je ‘ziet’ hem stappen maken en ouder worden. De analogie die getrokken kan worden tussen Louis’ dierlijke zoektocht en zijn ontmoeting met het ontsnapte dier, ten opzichte van de relatie met zijn broertje, vind ik bijzonder mooi weergegeven. Ook of misschien juist omdat deze er niet al te dik bovenop ligt. Nadat ik het boek gelezen had bleef het ontroerende verhaal van Louis, van de hand van Nicolas Wouters (Brussel, 1984), nog een tijdje bij me door het hoofd spelen. 

Sterke, ontroerende graphic novel
Het zomerkamp in het bos en het drama dat daar plaatsvindt worden getoond in een tekenstijl die goed past bij een mix van jeugdige fantasie en volwassen werkelijkheid. Het regenachtige woud, het donker van het bos en van de nacht, het vurige totemfeest: zeer sfeervol neergezet door tekenaar Mikael Ross (München, 1984). Je kunt je hierdoor goed voorstellen hoe het is om in zo’n donker en nat bos te kamperen.  

Met dit album levert Soul Food Comics een stuk kwaliteit: wederom een sterke, ontroerende graphic novel. Aanrader! Tekst: Nicolas Wouters
Tekeningen: Mikaël Ross
Vertaling: Toon Dohmen
Uitgever: Soul Food Comics
126 pagina’s / hardcover / € 27,50 / ISBN 9789492882011

[bol_product_links block_id=”bol_5b50597536861_selected-products” products=”9200000092170384″ name=”Totem” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]