Home Nieuws Is oorlogsepos ‘De Pin-Up van de B-24’ authentiek genoeg?

Is oorlogsepos ‘De Pin-Up van de B-24’ authentiek genoeg?

Een stripverhaal over WOII met een Pin-Up in de hoofdrol. Het is niet zomaar een prent van een aantrekkelijke dame, maar ze is met uiterste precisie geschilderd op de neus van een bommenwerper. Haar naam: Ali-La-Can. Ze heeft de bemanning glansrijk door 34 missies geleid, maar op 5 mei 1944 gaat het boven de Libische woestijn gruwelijk mis.

Door: Bastiaan van Esch

Piloot en oud-majoor Glenn Baxter overleeft de crash, maar het vliegtuig wordt nooit teruggevonden, totdat hij 15 jaar later wordt uitgezonden naar Libië. Glenn werkt inmiddels voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opsporen van olievelden. In de afgelopen jaren is hij blijvend op zoek geweest naar het wrak, maar zonder succes.

Ali-La-Can
Vliegend over de kale vlakte schieten zijn gedachten terug naar zijn tijd met zijn makkers Fred en Johnny in de B-24, de onverwoestbare bommenwerper. De Pin-Up op hun B-24 is namelijk hun gezamenlijke belichaming van de perfecte vrouw. De mythe van Ali-La-Can die ze met elkaar creëerden is een samensmelting van de namen van hun drie vrouwen: Alice, Lana en Candy.

Bevrijding van Italië in volle gang
De mannen zijn gestationeerd in Italië en strijden voor de bevrijding van het Zuid-Europese land. Ze ontmoeten daar de dames die werkzaam zijn op het hospitaalschip de USS Louisiana en momenteel voor anker ligt in de Napolitaanse haven. Het klikt meteen met elkaar en er ontstaat een warme vriendschap, waarbij Cupido bij allemaal raakschiet. De oorlog is nog niet voorbij, dus er moet ook gevochten worden. Nieuwe missies volgen elkaar op.

Als tijdens zo’n nieuwe missie de bommenwerper uit koers raakt en zonder kerosine komt te zitten, gaat het gruwelijk mis boven de Libische woestijn. 15 jaar later vliegt Glenn Baxter over de uitgestrekte zandvlakte op zoek naar olievelden, maar iets anders trekt zijn aandacht. Hij krijgt het wrak van de B-24 in het vizier! Hij kan zijn geluk niet op. Hij besluit om de landing in te zetten, maar zonder landingsbaan blijft er ook van zijn kleine vliegtuigje weinig over.

Integrale uitvoering
De strak uitgegeven hardcover is een integrale editie met een verhaal in twee delen die naadloos in elkaar overlopen. Halverwege is een kort dossier opgenomen met de geschiedenis van de Pin-up girls en andere oorlogskunst op gevechtsvliegtuigen ten tijde van de twee wereldoorlogen.

Niets is wat het lijkt
In het tweede verhaal wordt duidelijk wat er na de crash allemaal heeft plaatsgevonden en krijgt Glenn Baxter antwoord op vele vragen. Scenarist Jack Minini heeft een poging gedaan om een origineel oorlogsverhaal op te tekenen. Naar mijn idee is hij hierin geslaagd. Het verhaal wordt goed opgebouwd en er wordt ruimschoots de tijd genomen om de karakters goed uit te diepen. Er gebeurt bovendien genoeg om het verhaal vlot en voorzien van de nodige spanning over te brengen. Het palet met oorlogsverhalen en de gekozen invalshoek pakt goed uit en daarmee is het verhaal authentiek genoeg en de moeite van het lezen meer dan waard.

De inkleuring komt ook van de hand van Jack Minini, maar het tekenwerk is van Michel Chevereau. Heel gedetailleerd is het niet, maar het niveau is 4 sterren waard. De dieptewerking en het fotografische perspectief in de tekeningen komen goed uit de verf.

Eindoordeel
Ben je nog op zoek naar een heel bekoorlijk avondvullend boek voor de donkere avonden? Zie jezelf in ieder geval plaatsnemen in je comfortabele stoel. Goed glas wijn erbij, lekker kaasje bij de hand en met dit boek op schoot fantaserend over het Italiaanse en Noord-Afrikaanse landschap, voorzien van de nodige actie. Deze ervaring is je gegund.

De Pin-Up van de B-24
Scenario en inkleuring: Jack Minini
Tekeningen: Michel Chevereau
Vertaling: Dieter van Tilburgh
Uitgeverij: Daedalus
120 pagina’s / €34,95 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: