Karmen is zo’n boek dat je meteen uit het schap trekt. Bloedrode hardcover, mooie vrouw op de voorkant. Een intrigerende figuur ook; het helwitte skelet contrasteert prachtig – een nauwelijks waarneembare rilling trekt onbewust over je rug.
Door Jeroen van Esch
Het thema mag er ook zijn. Zelfmedelijden, zelfingenomenheid en zelfmoord. Nogal bijzonder dat Scratch het album afficheert als humoristisch. Er zitten weliswaar de nodige grappen in maar die lijken me eerder bijdragen aan de dramatisch situatie van dat moment.
Zelfmoord
Maar laten we daar niet teveel gewicht aan hangen en snel teruggaan naar dit originele verhaal. We maken al snel kennis met Karmen. Ze blijkt een soort engel des doods te zijn, op weg naar haar nieuwe project: Catalina. Een jonge vrouw met zoveel liefdesverdriet dat ze met doorgesneden polsen in bad ligt. Dankzij de geslaagde poging bevindt ze zich nu met Karmen in een parallel universum. Nog op aarde, maar ook weer niet. Ze heeft een beperkte tijd voordat ze opgaat in.. ja wat eigenlijk.
Bonustijd
Het is Karmens taak om Cata te begeleiden naar de overgangszone. Een mysterieuze fase waarna er reïncarnatie plaatsvindt en haar geheugen onherroepelijk wordt gewist. Ze beweegt, loopt, vliegt door de stad (een zeer herkenbaar Palma de Mallorca). Naakt wel te verstaan. In het begin is dat wat vreemd maar het went snel genoeg. Ook voor Catalina. Men kan haar toch niet zien.
Liefde
Het liefdesverdriet vreet nog steeds aan Cata. Ze stalkt haar vriend en zijn veronderstelde affaire. Eén en ander blijkt toch wat genuanceerder te liggen. En dan ontmoet ze iemand die een wonderlijke verandering aanwakkert. Een schokkende gebeurtenis plant een snelgroeiend zaadje in Cata. Ze beseft dat liefde niet om jou draait, maar om de ander. Er zijn voor die ander. En dat kantelt de gang van zaken rigoureus. Opeens is haast geboden.
Indrukwekkend
In eerste instantie keek ook ik wat raar tegen deze uitgave aan. Iedereen heeft zo zijn gedachtes over de dood, maar in principe weet niemand precies wat er straks gebeurt als je er niet meer bent. Is er een hemel? Een hel? Komen we terug als een dikke pad als gevolg van moreel falen in een vorig leven? Persoonlijk heb ik daar wel een mening over maar dat is in dezen niet relevant voor de beoordeling van een werkelijk prachtige drama. Vijf jaar kostte het DC Comics Batman-tekenaar Guillem March om dit werk af te maken. Ik vind het een fenomenale benadering van een lastig vooruitzicht.
Hoop
Het resultaat is een document dat hoop uitspreekt. Karmen doet een appèl op je inlevingsvermogen, op je goede wil. Natuurlijk, het is een sprookje. Maar als je je laat meevoeren zie je dat niet alles altijd is, wat het lijkt. Dat het stijlvolle tekenwerk, de filmische settings, èn het verhaal een artistiek hoogtepuntje zijn helpt uiteraard ook. Als toetje krijg je een dossier met studies en schetsen. Een piekfijn verzorgde graphic novel die, op de valreep van 2020, een gooi doet naar de titel ‘mooiste album van het jaar’.
Tekeningen & scenario: Guillem March
Uitgever: Scratch
Vertaling: Christine Anneliese Braun
167 pagina’s / €29,90 / hardcover
Haal dit album als perfecte Kerstcadeau bij je favoriete boekwinkel of bestel direct online: