Home graphic novel Knipperen en ademen snijdt probleemtaart aan

Knipperen en ademen snijdt probleemtaart aan

Strips hebben een maatschappelijke functie. Dat kun je na deze week rustig vaststellen. Nina Blom zat naar aanleiding van haar graphic novel Bijna dood bij Op1. En Scratch bracht onlangs Knipperen & ademen uit. Dit album gaat over de eetstoornis van tekenaar Micky Dirkzwager. Ze snijdt een probleemtaart aan.
De grootste overeenkomst met Blom is het zware onderwerp, dat met een schil van humor op je bordje ligt. Zodoende gaat het makkelijk naar binnen, en komt de boodschap des te beter aan.

Door Jeroen van Esch

Knipperen en AdemenMicky Dirkzwager (1998) is studente aan de kunstacademie. Ze woont op kamers met heerlijk irritante en zelfverzekerde huisgenoten, die in stijl geïntroduceerd worden. Het zal geen verrassing zijn dat mijn favoriet meteen Jeroen was.

Tussen de vrolijke pesterijen door komt echter snel haar eetprobleem aan de orde (het verwijt ‘je eet alleen krijtjes’).
We gaan ook mee naar school. Daar ontdekken we dat ze nogal onzeker is over haar talent in het algemeen en de tekeningen in het bijzonder. Prachtig in beeld gebracht door haar ‘harkmannetje’ versus de klassieke kunstwerken van haar klasgenoten.

Beren
De autobiografe wiebelt op de rand van een zenuwinzinking. Eigenlijk direct te koppelen aan haar onzekerheid. Haar twijfels en ongemak verbeeldt ze met dwarsliggende beren op de weg. Aan de ene kant zijn het obstakels, maar ergens beschermen ze haar ook. Dus zie er dan maar eens afscheid van te nemen… Maar: langzaam maar zeker weet ze grip op haar leven te krijgen. Dat proces is hilarisch in beeld gebracht.


Stijl

Er is nog een overeenkomst met Bijna dood, en dat is het tekenwerk. Ook Dirkzwager neemt het niet al te nauw qua realisme. Dat weten we natuurlijk van haar eerste boek (dat is dan jouw probleem). Waar ik dat nog een soort van affakkelde, omdat het verhaal nogal zwak was, werkt haar stijl hier juist geweldig. De humor is sterk, het uitvergroten van haar humeur en de projectie hiervan op haar huisgenoten is om hard om te lachen. En zomaar tussen de regels door, vertelt ze het echte verhaal, dat herkenbaar zal zijn voor lezers die ook kampen met controlekwesties. Stiekem laat ze ook zien dat ze wel degelijk goed kan tekenen en inkleuren. Een soort knipoog naar zeurkalveren zoals ik.

Het album is op waarde geschat door Scratch. Na haar pitch in het Brusselse stripmuseum is deze afstudeeropdracht in een verzorgde hardcover gestopt. Het resultaat is een indrukwekkende graphic novel, die je gegarandeerd gaat herlezen, simpelweg omdat het origineel, grappig en goed is. Top gedaan Mick.

Knipperen & ademen
Tekst & tekeningen: Micky Dirkzwager
Uitgever: Scratch

208 pagina’s / €29,95 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online:

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelStriptips voor Jonge Lezers 2023: editie 2
Volgend artikelNa de razzia: indrukwekkende Holocaustgetuigenis
knipperen-en-ademen-snijdt-probleemtaart-aanStrips hebben een maatschappelijke functie. Dat kun je na deze week rustig vaststellen. Nina Blom zat naar aanleiding van haar graphic novel ‘Bijna dood’ bij Op1. En Scratch bracht onlangs Knipperen & ademen uit. Dit album gaat over de eetstoornis van tekenaar Micky Dirkzwager. Ze snijdt een probleemtaart aan.