Home graphic novel Knock out!

Knock out!

Wat is er erger dan dat je in de maatschappij met 3-0 achterstaat, enkel omdat je een donkere huid hebt, of toevallig homoseksueel bent, in plaats van keurig hetero? Wat als je als Emile Griffith zijnde liever dameshoeden ontwerpt dan in de ring je tegenstanders knock out slaat?

Door Jeroen van Esch

Dilemma’s waar illustrator Reinhard Kleist graag zijn tekentanden in zet. Na de bio’s Cash en Nick Cave duikt hij in het dubbelleven van bokser Emile Griffith. De man die liever een potje ging tafeltennissen dan zijn tegenstanders alle hoeken van de ring liet zien.

Hoedenmaker
Hij schetst ons hoe de hoedenmaker door zijn werkgever gepusht wordt om te gaan vechten. Zijn atletische bouw valt op tijdens een warme dag in het atelier. Hij laat zich ondanks voorzichtig protest toch overhalen om te gaan trainen en blijkt over een groot bokstalent te beschikken.

Homoseksueel
Behalve het feit dat hij geboren is met een donkere huidskleur, is Griffith homoseksueel. Hij houdt dat krampachtig verborgen, maar een tegenstander komt er toch achter. Tegenwoordig is het al een gevoelig item in de sportwereld (noem eens een homoseksuele voetballer), laat staan in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Deze ‘ontdekking’ blijft dan ook niet zonder gevolgen.

24 maart 1962
Het boek piekt halverwege dan ook met het beruchte gevecht tussen Emile Griffith en de man die zijn seksuele voorkeur probeert uit te buiten, Benny Paret.
Paret knijpt Griffith in zijn billen en fluistert hem in zijn oren dat hij een flikker is. Of dit een kortsluiting veroorzaakte is officieel niet bekend, maar Griffith slaat Paret snoeihard het ziekenhuis in. Het blijkt tevens de laatste tussenstop van zijn opponent te zijn. Paret verruilt na tien dagen het aardse voor het eeuwige.

Griffith zei er zelf het volgende over: ‘hoe vreemd is dat… Ik dood een man en de meeste mensen begrijpen dat. Hou ik daarentegen van een man, dan is dat in de ogen van velen een doodzonde en word ik tot een slecht mens gebombardeerd. Ik ben dan weliswaar niet in de gevangenis beland, maar ik heb wel bijna mijn hele leven opgesloten gezeten.’

Zwart-wit
Scratch brengt Knock Out! op het zelfde formaat uit als Cave en Cash, gevat in een prachtig uitgevoerde hardcover. Dat werkt goed. Het harde zwart-wit brengt je naar een wereld die we ook enkel als zwart-wit tv kennen. De schaduwen en harde lijnen geven het dramatische verhaal en levensloop van Emile Griffith een extra boost. Het levert een historisch document op – niet alleen voor liefhebbers, maar met name voor iedereen die ook maar enigszins geïnteresseerd is in maatschappelijke problemen en actuele geschiedenis. De volle 5 sterren.

Reinhard Kleist
Uitgever: Scratch Books
160 pagina’s / €24,90 / hardcover

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelDe Buit: smerige praktijken in Parijs, 1852
Volgend artikelDe crazy cavia’s ontsnappen!
knock-outWat is er erger dan dat je in de maatschappij met 3-0 achterstaat, enkel omdat je een donkere huid hebt, of toevallig homoseksueel bent, in plaats van keurig hetero? Wat als je als Emile Griffith zijnde liever dameshoeden ontwerpt dan in de ring je tegenstanders knock out slaat?