Home graphic novel Stolp: verbijsterende kleurexplosie

Stolp: verbijsterende kleurexplosie

STOLP header

Volgens mij heb ik het wel eens eerder gezegd. Net als je denkt dat je alles wel zo’n beetje hebt gelezen op stripgebied, tovert Scratch weer iets bizars uit een – ditmaal Poolse – hoed. Stolp is een verbijsterende kleurexplosie.

Door Jeroen van Esch

De Stolp in kwestie is een politieagent in de fictieve stad Bardo. Ergens in onze toekomst, waar een regelrechte ramp plaatsvindt.

Het leven is geen pretje. Planten sterven af, dieren verdwijnen. De inwoners leven van pillen maar belangrijker nog: ze lijden aan onvruchtbaarheid. En als klap op de vuurpijl probeert men dit alles te verwerken door een zware verslaving aan de dodelijke drugs Styx.

Een vrij uitzichtsloze positie dus. Misschien niet eens het meest originele toekomstthema, zult u zeggen. Maar de wijze waarop dit is uitgewerkt zagen we nog niet eerder zo heftig. Zit u goed? Dan gaan we verder.

9789493166684_2

Plastisch en explosief
Het is allereerst een bijzonder plastisch boek. Geen detail wordt geschuwd. Stolp die zijn longen uit zijn lijf hoest (iets met kettingroken). Een meeuw die de ogen uit een lijk pikt of een naakte artiest die als zelfverkozen hermafrodiet met een microfoon aan zijn mannelijke geslachtsdeel de menigte vermaakt. Ja, dit klinkt wat plat maar dat is dan ook de intentie van de tekenaar Wojciech Stefaniec. Plat en confronterend.

9789493166684_3

En dat uit zich nog veel sterker in het verbijsterende kleurgebruik: waar het kan fel geel, blauw en rood. Groteske vormen… om vervolgens weer af te dalen in de donkere nacht en een rusteloze weg te vinden in schimmige steegjes. Nooit komen je ogen echt tot bedaren, terwijl je constant je best moet doen om het verhaal van scenarist Daniel Odija te volgen en doorgronden. Want is alles werkelijkheid? Wat zijn waanbeelden van Stolp? Hoe ver gaat ons voorstellingsvermogen? Hoe diep zit de wanhoop van Bardo?

9789493166684_6

Niet voor iedereen
Deze pure graphic novel is niet voor iedereen. Tere zielen slaan deze het beste over. Evenals mensen die liever een vriendelijk avonturenverhaal lezen. Maar als je niet vies bent van nieuwe wegen, als je houdt van het opzoeken van grafische grenzen, gecombineerd met een ijzersterk, vaak poëtisch scenario dat je diep de ellende van een hele generatie trekt, zul je je met Stolp uren intensief kunnen verbazen. En verblijden over zoveel experimentele kunstzinnigheid.

9789493166684_8

Let op: dit is nog maar deel één van de dorpsgenoten uit het Poolse Slupsk (Duits: Stolp). In het voorjaar verschijnt deel twee uit deze tetralogie: Rita. Hebben we even een paar maanden om bij te komen.

Stolp
Scenario: Daniel Odija
Tekeningen: Wojciech Stefaniec
Uitgever: Scratch
116 pagina’s / €29,95 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: