Home Recensies Conquests 2: Deluvenn – solide SF-strip!

Conquests 2: Deluvenn – solide SF-strip!

Een krakkemikkige ruimtevloot komt aan bij de planeet Deluvenn. De bedoeling is deze te koloniseren. Idris, een bonkig gespierde ruwe bolster, voert zwaar lichamelijk werk uit op het ruimteschip Leviathan. Vlak voor aankomst op de planeet wordt hij gevangen gezet vanwege een gewelddadig incident. Terwijl hij zijn straf afwacht, gaat men van start met de kolonisatie van Deluvenn.

Door Martijn Douma

Hij zit in de gevangenis – dat is een flinke tegenvaller, want Idris keek er nu net naar uit om weer frisse lucht in te ademen en zijn kinderen weer te mogen zien. Zijn ex, Emzara, is een prominente scheepsarts op het ruimteschip, maar lijkt niets voor hem en zijn penibele situatie te kunnen doen. En penibel is het zeker, want hij zal vermoedelijk worden geëxecuteerd.

Oude beschaving
De planeet Deluvenn is zo goed als onbewoond en bestaat voornamelijk uit water. Wanneer de planeet verkend wordt, worden op het spaarzame land gebouwen en voorwerpen aangetroffen: relieken van een oude beschaving, die zowel op het land als in het water heeft geleefd. Maar dat moet lang geleden zijn geweest.

Kraken
Dan duiken uit de diepten een gigantisch soort inktvissen op, die lijken op de mythische zeemonsters die kraken worden genoemd. Ze maken voorzichtig contact met enkele mensen, waaronder de zoon van Idris. De wezens lijken te worden aangetrokken door muziek en maken een nieuwsgierige en vriendelijke indruk.

Uitgemoord
In afwachting van zijn executie wordt Idris aan het werk gezet tijdens de kolonisatie van de planeet. Her en der worden nederzettingen opgericht, al dan niet op de restanten van de oude beschaving. Maar dan gaat het mis: om onverklaarbare redenen wordt het contact met sommige nederzettingen verbroken. Ter plekke blijkt de bevolking om het leven te zijn gebracht. Wie of wat heeft dit gedaan? Waarom? Een onderzoek wordt ingesteld en een zware strijd volgt…

Productief team van auteurs
Dit tweede deel van het vijfluik Conquests is geschreven door Nicolas Jarry, getekend door Bertrand Benoit en ingekleurd door Olivier Héban. Veelschrijver Jarry kun je kennen van reeksen als De lemen troon, Dwergen, Elfen en Orks & Goblins. Benoit heeft ook aan deze reeksen meegewerkt, maar ook aan bijvoorbeeld Brocéliande en Ravermoon.

Solide SF-strip
De tekeningen zijn prima voor elkaar, iets minder verfijnd dan die in deel 1 misschien, maar daar staat tegenover dat de gezichten expressiever zijn. Het verhaal is vrij standaard science fiction. Het mysterie van wat er met de vorige beschaving gebeurd is, de kraken en de uitgemoorde nederzettingen maken het wel spannend. Daarbij geven de verhoudingen tussen Idris, Emzara en hun kinderen het verhaal wat meer diepte. Er wordt zelfs nog wat gefilosofeerd over de morele aspecten van het overnemen van een planeet door de menselijk soort. Solide science fictionstrip, als liefhebber van het genre kun je dit blind kopen!

Tekst: Nicolas Jarry
Tekeningen: Bertrand Benoit
Inkleuring: Olivier Héban
Vertaling: P. Moretti
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgever: Silvester Strips
Softcover: 62 pagina’s / € 9,95 / ISBN 9789463065917
Hardcover: 62 pagina’s / € 19,95 / ISBN
9789463065733

[bol_product_links block_id=”bol_5c41ab54341de_selected-products” products=”9200000118596209,9200000118596255″ name=”Conquests 2″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]