Home Recensies De dag waarop ze niet naar Compostella ging…

De dag waarop ze niet naar Compostella ging…

Clementien heeft, mede dankzij haar goede vriend Antoine, haar leven weer op de rit gekregen. Ze heeft haar levenspad gevonden. Toch wil hij graag een wandeltocht met haar maken, want hij wil haar nog wat meer wijsheid meegeven. En dus gaan ze samen op pad, de bergen in.

Door Martijn Douma

Volgens Antoine is ons bestaan “een duik in een oneindige oceaan van mogelijkheden die zich op ieder moment aan ons openbaren. Telkens wanneer wij voor een bepaalde mogelijkheid kiezen, wordt die ook waar: wij maken haar waar.” Dat je het even weet…

Tijdens de lange wandeling over een geitenpad, GP, (het tegenovergestelde van een platgetreden pad) strooit Antoine met zijn wijsheden. Hij waarschuwt Clementien vooral voor “miezers”, dingen die je doen twijfelen aan je keuzes en die je verhinderen te zien dat er ook andere opties, alternatieven, zijn.

Miezers
Aan de hand van verhaaltjes maakt deze grote goeroe het Clementien en de onwetende lezer ook duidelijk hoe miezers werken. Clementien slikt het allemaal voor zoete koek. Ze kan met een gerust hart naar huis gaan.

Op de filosofische toer
Mocht deze beschrijving je nogal vaag in de oren klinken dan kan dat kloppen: het Franse schrijversduo BeKa (Bertrand Escaich en Caroline Roque) gaat, op een positieve ‘feel good’ manier, flink op de filosofische toer en het verhaal gaat daardoor nogal eens de zweverige kant op. Ben je helemaal into zelfontwikkeling, mindfulness, spiritualiteit, geestelijke groei, introspectie, zen, meditatie, boeddhistische principes of Oosterse filosofieën, of vind je jezelf een ‘vrijdenker’, dan kun je je hart misschien ophalen.

Eindeloze stroom
Ben je daar niet zo mee bezig dan is de kans groot dat je geïrriteerd raakt door de eindeloze stroom aan wijsheden en pseudo-wijsheden die de ‘alwetende’ Antoine aan de lopende band spuit. De verhaaltjes tussendoor bieden een welkome afwisseling vanwege de andere setting, maar ook deze bevatten – natuurlijk – een diepere betekenis.

Tekeningen, inkleuring, uitgave: prima
Om positief te eindigen: de tekeningen in De dag waarop ze niet naar Compostella ging zijn zeer de moeite waard: tekenaar Marko (echte naam: Marc Armspach, 1969) heeft een toegankelijke, haast luchtige, stijl die fijn is om naar te kijken. Ook de inkleuring, door Maëla Cosson, is prima in orde. En de uitgave zelf, in hardcover, is goed gedaan.

Tekst: BeKa
Tekeningen: Marko
Inkleuring: Maëla Cosson
Vertaling: Xmed
Uitgeverij: Daedalus
72 pagina’s / hardcover / 20,50 / ISBN 9789463941327