Home Recensies Uur U 15: Fascistisch Frankrijk delft het onderspit

Uur U 15: Fascistisch Frankrijk delft het onderspit

De geallieerde troepen kloppen op de poort van fascistisch Frankrijk. Ook de Franse burgers komen in opstand – het laatste uur van de Omega-partij heeft geslagen!

Door Martijn Douma

De Anglo-Amerikanen zijn genaderd tot aan de Seine, de Russen naderen Berlijn. Charles de Gaulle krijgt het bevel om zijn gezag in Noord-Afrika neer te leggen. Parijs komt in opstand en de partijbonzen van Omega voelen het naderende onheil… Ze slaan op de vlucht. Partijbons Simone de Beauvoir ook, met Spanje als bestemming: daar is immers het regime van Franco, die bereid is mede-fascisten op te nemen.

Dilemma
Kapitein Léo Barjac, eigenlijk de hoofdpersoon in dit drieluik, helpt in eerste instantie de Engelse luchtmacht nog met het vernietigen van de Franse. Zodra hij de kans krijgt zet hij de achtervolging in op Omega-agent Lafont, die zijn vriendin vermoord heeft. Maar dan komt hij voor een groot dilemma te staan…

Behoorlijk realistisch
Dit album is het slot van een drieluik over het Frankrijk in de fascistische handen van de Omegapartij. Nu heb ik de delen 1 en 2 (respectievelijk de delen 11 en 14 uit deze reeks) niet gelezen, dus ik mis aardig wat context. Desondanks vond ik het een leuke leeservaring. Het komt namelijk allemaal behoorlijk realistisch over: het gedrag van leden de verliezende partij, de politieke spelletjes en afwegingen bij de winnende.

Wie nu?
Want wie moet er nu bijvoorbeeld tijdelijk staatshoofd worden, nu Omega niet meer aan de macht is? De Anglo-Amerikanen zullen serieus te woord gestaan moeten worden, die staan immers bekend om hun landje-pik. En er staan alweer anderen te dringen om het machtsvacuüm in Frankrijk op te vullen. Ook de tekeningen en inkleuring geven een goed beeld van het tijdsbeeld.

Beroemde Franse filosofen
Hoe gedragen de leiding en de aanhangers van Omega zich eigenlijk? Waar gaan ze naartoe en wat wordt hun lot? Het komt allemaal netjes aan bod. Bijzonder is dat enkele beroemde Fransen een rol spelen: Jean-Paul Sartre, Albert Camus en Simone de Beauvoir worden opgevoerd. Ze worden gedrieën gezien als belangrijke figuren binnen de filosofische en literaire stroming existentialisme.

De Beauvoir
Vooral de rol van De Beauvoir is in dit album een opvallende: ze is hier Minister van Informatie in de regering van de fascistische partij. Dat terwijl ze in werkelijkheid best vrijgevochten was en een sterk uitgesproken feministe. En bovendien de levenspartner van Sartre. Overigens kan ik niet zeggen dat ik me verbonden voelde met de hoofdpersonen. Daarvoor zijn het er simpelweg te veel en gaat dat aspect verloren in de actie.

Verdienstelijk getekend
De tekeningen van Maza zijn zeer verdienstelijk, hij zet een geloofwaardig Frankrijk anno 1943 neer. Er komen fraai getekende luchtgevechten voorbij en hij heeft een aantal leuke nieuwe straalvliegtuigen bedacht die een rol hebben in het drieluik. Dat laatste is hem natuurlijk op zijn lijf geschreven: hij is ook de tekenaar van de vliegtuigreeksen Wunderwaffen en  Lady Spitfire.

Geschiedenis, maar dan met een realistische twist – een uchronie. Dat is vast iets waar je “van moet houden”, maar dit is goed uitgevoerd. Erg leuk album.

Tekenaar: Maza
Scenario: Fred Duval & Jean-Pierre Pécau, met assistentie van Fred Blanchard
Inkleuring: Jean-Paul Fernandez
Coverontwerp: Manchu & Fred Blanchard
Vertaling: P. Moretti
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgever: Silvester Strips
64 pagina’s / € 17,95 / hardcover / ISBN 9789463066358