In de stad van de chocolade, Brussel, creëert Alex Carret vol passie meesterwerkjes van chocolade. De chocolaterie waarvoor hij werkt spint er garen bij. Maar echt gewaardeerd wordt hij niet. Wanneer hij door de gladde Benjamin wordt benaderd om gezamenlijk een boetiek in chocolade te beginnen lijkt het een droom te zijn die uitkomt. Maar is dat wel zo?
Door Martijn Douma
Vader botst met zoon
In dit eerste deel van dit drieluik, ‘De boetiek’, draait het natuurlijk om de jonge, getalenteerde Alex. Om zijn situatie wat interessanter te maken blijkt zijn vader een belangrijk man te zijn in de industriële productie van chocolade voor de consument. Hij wil graag dat zijn zoon tot het bedrijf toetreedt, wat uiteraard botst met diens passie voor het ambacht van de chocolatier.
Driehoeksverhouding
Een vrouw in het spel kan natuurlijk ook niet ontbreken: Alex heeft een oogje op de mooie Clémence, die flink wat extraverter is dan hijzelf. Met Benjamin, die door Clémence aan hem wordt voorgesteld, heeft hij er een concurrent bij. Een leuke driehoeksverhouding die nog iets ingewikkelder wordt gemaakt met de aanwezigheid van nog een andere vrouw. Het feit dat Alex niet weet dat Benjamin er schimmige zaakjes op nahoudt en alles in elkaar zou kunnen storten voegt een zekere onderhuidse spanning aan de situatie toe.
Brusselse setting
De tekeningen, door Chetville (Dénis Mérezette, 1960), geven een mooi beeld van Alex en zijn familie- en vriendenkring, in een grootstedelijke setting. Er komen diverse fraaie platen in het Brusselse voorbij: mooi om te zien, nog leuker wanneer je een beetje bekend bent in die stad. Er komen trouwens continu veel mensen in beeld, maar Chetville blijkt wel raad te weten met gezichtsuitdrukkingen.
De wereld van de chocolaterie
Ook nu heeft Éric Corbeyran zich weer verdiept in een sector (na de drieluiken Cognac en Café Noir). Ditmaal samen met Bénédicte Gourdon. Aan de ene kant voorziet dit het verhaal van een zekere geloofwaardigheid. Aan de andere kant komt het soms wat te uitleggerig over. De opgedane kennis over het productieproces van chocolade komt nog een keer terug als afsluiter van het stripboek in de vorm van een best lezenswaardig dossiertje.
Prima maar braafjes
Prima verhaal van Corbeyran en Gourdon, met de Brusselse chocolateriewereld als setting. Door Chetville in een realistische tekenstijl aan het papier toevertrouwd. Het is allemaal wat braafjes, maar dat mag de pret niet drukken. Op naar deel twee!
Tekst: Corbeyran en Gourdon
Tekeningen: Chetville
Inkleuring: Mikl
Vertaling: Frank Vanzeer
Uitgeverij: Daedalus
Softcover / 72 pagina’s / € 10,25 / ISBN 9789463941020