Home Nieuws De Slang en de Coyote: misdaad op zijn best

De Slang en de Coyote: misdaad op zijn best

Een oude man trekt in 1970 met zijn camper door de uitgestrekte, troosteloze woestijnvlaktes van Arizona en Utah. Zijn vrouw heeft hem lang geleden verlaten, zijn dochter wil hem niet meer zien. Zijn enige gezelschap is de jonge coyote die is komen aanlopen. Onderweg krijgt hij een stel huurmoordenaars achter zich aan…

Door Martijn Douma

De gedachten van de ouwe rot – zijn naam is Joe – gaan terug naar 1925, toen hij met zijn twee neven de straten van New York onveilig maakte. En niet zomaar onveilig: het was het begin van zijn misdaadimperium. Hij heette toen nog Giuseppe Barella en werd de baas in Brooklyn door in allerlei illegale zaken te handelen. Drank tijdens de Drooglegging, sigaretten daarna. Met harde hand nam hij wat hij wou. Het leverde hem de bijnaam ‘De Slang’ op.

Het gaat mis
Zelf ging hij als zakenman te werk, zijn neven ‘Lazy Louie’ en ‘Smuggle’ regelden de ‘handhaving’ van de zaken op straat. Het misdaadnetwerk groeide jarenlang en het kon niet op. Concurrentie van Corsicanen en Cubanen werd getrotseerd. Maar dan gaat het goed mis. De Slang komt voor de rechter te staan, lapt al zijn zakenpartners erbij en gaat het gloednieuwe Witness Security Program van de FBI in, waarbij hij een nieuwe identiteit krijgt. Wel zal hij zich regelmatig moeten verantwoorden bij een speciaal aangestelde agent.

Dilemma
Nu, enkele jaren later, wordt er een beroep op Barelli gedaan om opnieuw in de rechtbank te getuigen. Een kroongetuige is geliquideerd en de Slang is de enige die de rechtszaak kan redden. Een groot dilemma, want terugkeren naar New York betekent een zekere dood. Maar op dezelfde voet doorleven is ook riskant: zijn oude ‘vrienden’ uit New York hebben twee huurmoordenaars achter hem aangestuurd. Nu loopt zijn dochter ook gevaar. Dan maar met de camper dwars door de VS naar New York, met de coyote als zijn enige metgezel. Gelukkig kan hij zijn verhaal aan de prairiehond kwijt…

Weidse landschappen
Het tekenwerk van Philippe Xavier past bij dit verhaal als een op maat gemaakte handschoen. Zijn realistische stijl komt geweldig uit de verf. Laat de man maar weidse landschappen en karakteristieke gebouwen tekenen. En mensen, veel mensen. In min of meer alledaagse situaties, zoals in een Amerikaanse diner, zittend voor een camper of een indringend gesprek tussen twee tegenstanders. De inkleuring door Jérôme Maffre voegt bovendien veel sfeer toe. De gebruikte kleurenpaletten zijn toegespitst op de jaren ’70.

Neusje voor misdaad
Ook al was Joe lang geleden bepaald geen lieverdje, je gaat als lezer toch met hem meeleven. De monoloog die hij met zijn ‘hond’ voert terwijl hij over de prairie rijdt weet te boeien. Met dank aan het neusje dat Matz heeft voor misdaadverhalen als deze. De harde beelden uit het verleden en de intense situaties uit het heden bouwen de spanning in de aanloop naar zijn getuigenis gestaag op. Bij dit verhaal kun je je met gemak voorstellen dat het verfilmd zou kunnen worden. De Slang en de Coyote is een sterke misdaadstrip.

Philippe Xavier (Bordeaux, 1969) is bekend van onder andere de reeksen Kruistocht, Verloren paradijs, Conquistador en de populaire reeks Tango, (ook) op scenario van Matz. Matz (Rouen, 1967), pseudoniem van Alexis Nolent, is vooral bekend als scenarist van de reeks De killer en het recente De killer – staatszaken. Hij is gespecialiseerd in misdaadverhalen en dat blijkt uit onder andere Cycloop (vier delen), Mexicana en Countdown (allebei 3 delen) en het album ‘Felicity Brown’ uit de reeks XIII Mystery. Bovendien schrijft hij voor videogames en series.

De Slang en de Coyote
Scenario: Matz
Tekeningen: Philippe Xavier
Inkleuring: Jérôme Maffre
Vertaling: Boom Wingene
Uitgeverij: Le Lombard – Collectie Getekend
144 pagina’s / hardcover / € 27,50

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: