Home Nieuws Dubbele integrale van Peter Pan is grandioze prequel

Dubbele integrale van Peter Pan is grandioze prequel

De zoetsappige Peter Pan-films hebben we ooit allemaal gekeken. Een vrolijke Peter die kinderen naar ‘Neverland’ lokt om daar onbezorgd kind te kunnen blijven. De rauwe stripversie is onlangs opnieuw uitgebracht in twee integrale uitvoeringen, met in totaal zes verhalen. Het is een officieuze prequel van het bekende epos. Deze strip moet je gewoon gelezen hebben.

Door Bastiaan van Esch

Londen, 1887. Een vaak gebruikte, want vooral schimmige periode uit de Engelse geschiedenis. Veel armoede, drankmisbruik en verwaarlozing van kinderen. Het is inspirerend voor vele verhalen, en zo ligt ook deze geschiedenis aan de basis voor de stripreeks van Peter Pan.

Bastaard
Peter is een bastaardkind en wordt door zijn moeder verafschuwd om zijn bestaan. De jongen is veroordeeld tot een leven op straat en afhankelijk van een paar goede mensen. Als het bij thuiskomst weer eens volledig escaleert tussen Peter en zijn moeder, besluit de jongen om de nacht elders door te brengen. Daar wordt hij door Tinkelbel, een kleine fee, meegenomen naar het welbekende eiland. Een plek met piraten, feeën, sirenen (zeemeerminnen) en indianen.

De jonge Pan is allesbehalve meegaand en komt al snel in aanraking met kapitein Haak en zijn mannen. Hij raakt betrokken bij allerlei incidenten en komt regelmatig in groot gevaar. Een patroon dat hij maar al te goed kent van zijn leven in de Britse hoofdstad. De eilandbewoners zien in Peter echter hun ideale aanvoerder, alleen weet hij dat zelf nog niet.

Bekijk de video en lees daarna verder

Vermaak voor volwassenen
Het verhaal van deze reeks is niet geschikt voor tere (jonge) zieltjes. De onvoorspelbaarheid als gevolg van alcoholisme, het bikkelharde leven met het fysieke geweld in de straten en achter de voordeur passeren allemaal de revue. Dit uit zich in de tekeningen, maar vooral ook in het taalgebruik. Peters chronische gebrek aan vertrouwen in volwassenen wordt bovendien zeer goed uiteengezet. De pijn en de eenzaamheid van is voelbaar en laat je, ondanks onze eigen maatschappelijke problemen, maar weer eens beseffen in wat voor gezegende tijd wij leven.

Dynamische link Peter en Haak
In de films worden de karakters van Peter en Haak enorm door elkaar versterkt. In deze reeks gaat daar een lange geschiedenis aan vooraf. Zodra Peter door Tinkelbel meegenomen wordt naar het eiland, belandt Peter eerst op het schip van de kapitein. Hij heeft hier nog niet ‘Haak’ als naam, want deze ‘eretitel’ krijgt hij pas in het tweede boek. De dynamiek en hun onderlinge band wordt in de laatste drie verhalen op een humoristische, maar ook gewelddadige wijze uiteengezet.

Londen 1888
In de fragmenten waarbij Peter zich even in Londen bevindt, heeft hij altijd een doel voor ogen. Zijdelings speelt zich nog meer af, waar Peter geen flauw benul (meer) van heeft. De volwassenen om hem heen daarentegen… In de donkerste uurtjes worden moorden gepleegd op vrouwen van lichte zeden of op moeders die niet goed omgaan met hun kroost… De kranten staan er vol mee en ene Jack beseft al lezend dat hij telkens bij het plaats delict geweest. Moordpartijen in nachtelijk Londen in combinatie met dat bekende jaartal 1888… Zijn bijnaam werd al snel gegeven.

In vervoering
De tekeningen zijn enigszins gedateerd, maar van een hoog niveau. Je merkt aan alles dat we hier te maken hebben met een ware klassieker. De kwaliteit druipt ervan af. De illustraties zijn gedetailleerd en hebben een sferische stijl. Er is niet veel aandacht besteed aan de opvulling van de achtergrond, maar dat stoort geenszins. Er gebeurt namelijk veel op elke bladzijde. De inkleuring is uitgevoerd met warme tinten en past goed bij de verschillende fases in elk verhaal. De zeemeerminnen (sirenen) worden rondborstig gepresenteerd, waardoor Peter niet weet waar hij kijken moet. Het is met een dikke knipoog en kan allemaal prima. Ook in deze tijd. Waar ik wel wat moeite mee heb is de karikatuur van een van de piraten. Dit is een Afrikaan met hele dikke lippen en bij alles wat hij zegt wordt dit benadrukt. In onze tijd ligt dit gevoelig.

Goed uitgewerkte karakters
Loisel heeft in de zes verhalen uitgebreid de tijd genomen om de personages goed uit te werken. Peter wordt uiteraard volledig uitgediept en maakt een hele sterke ontwikkeling door, maar ook alle bijfiguren leer je redelijk goed kennen. De goede en negatieve eigenschappen komen tot uiting op het moment dat het van pas komt. Het zit gewoon uitstekend in elkaar. Het geeft een bevredigend gevoel dat niet alles volgepropt zit met actie en snelheid. Het is met nadruk ook een tijdloos verhaal, waarin drama niet geschuwd wordt.

Zeer vrije interpretatie
De belevenissen op het eiland zijn avontuurlijk, geestig en heerlijk lomp. Vooral de scènes met de kapitein zijn altijd hilarisch. Scenarist en tekenaar Régis Loisel heeft met Peter Pan een meesterwerk geproduceerd. Het scenario van zijn hand is een zeer vrije interpretatie van James Matthew Barrie, de geestelijk vader van Peter Pan.

Diverse uitvoeringen
De verhalen zijn eerder al tussen 1990 en 2004 uitgegeven door uitgeverijen Blitz en Arboris. Laatstgenoemde heeft de zes verhalen nu dus uitgeven in twee integrale uitvoeringen. Een hardcover en een luxe-uitvoering. In beide boeken zit een uitgebreid dossier met schetsen, waarbij Loisel zelf allerlei informatie geeft. Régis Loisel neemt je mee bij de vele schetsen die je terugvindt in beide boeken. Ook lees je een interessant verhaal over James Matthew Barrie, waarbij duidelijk wordt hoe Peter Pan in zijn hoofd is ontstaan. Een verhaal ontstaat nooit zomaar en is vaak geïnspireerd op iemands leven.  Uitermate interessante kost!

Boekenkast waardig
Uitgeverij Arboris heeft er goed aan gedaan om deze iconische verhalen uit te geven in integrale publicaties. De boeken hebben een prominente plek gekregen in mijn boekenkast, nadat ik elke pagina met volle aandacht heb gelezen. De tijd vloog voorbij en in je hoofd blijf je nog lange tijd door fantaseren over hoe het verder zal gaan. Het toffe aan deze prequel is dat het volledig losstaat van het oorspronkelijke verhaal.

Peter Pan – De integrale uitgaven
1. Op weg naar het eiland
2. De wraak van Haak

Scenario, tekeningen en inkleuring: Régis Loisel
Uitgeverij: Arboris
192 pagina’s / hardcover / €29,95

Haal deze boeken bij je favoriete winkel of bestel direct online: