Home Nieuws Een Engelse romance: meeslepende Koude Oorlog-intriges

Een Engelse romance: meeslepende Koude Oorlog-intriges

Tijdens de Koude Oorlog raakt de osteopaat Stephen Ward, die in de high society van Londen vertoeft, in de ban van de mooie showgirl Christine Keeler. Wanneer zij affaires aangaat met een Russische officier en met de Engelse minister John Profumo ontstaat er een complexe situatie.

Door Martijn Douma

Feestende high society rokkenjager
We begeven ons in het Londen van 1959. Dokter Stephen Ward is een osteopaat die, mede dankzij zijn charisma, vrienden heeft aan de top van de sociale ladder. Bovendien kan hij goed portretten tekenen en heeft hij al menig beroemd persoon op papier vastgelegd, ook binnen het koninklijk huis. Zijn feestjes staan goed bekend en iedereen die iets voorstelt wil erbij zijn. Zelf zorgt hij er altijd voor dat er voldoende jonge, knappe vrouwen aanwezig zijn. Over gebrek aan vrouwelijke aandacht heeft de rokkenjager dan ook niets te klagen.

Showgirl Christine Keeler
Tijdens een bezoek aan Murray’s Cabaret, een privéclub gericht op rijke mannen, wordt hij door een kennis voorgesteld aan een jonge showgirl genaamd Christine Keeler. Hij vindt haar beeldschoon en besluit haar onder zijn hoede te nemen en klaar te stomen voor ‘de grote wereld’. Ze trekt bij hem in, in de cottage waar hij van een rijke vriend in mag wonen. Ward beschouwt haar als zijn muze, hun relatie is puur platonisch, en hij introduceert de jonge vrouw in zijn sociale netwerk.

Affaires
Keeler valt nogal in de smaak bij de voorname mannen waar de ‘osteopaat van de high society’ mee omgaat. Ze is van arme komaf maar ambitieus, en wil een slaatje slaan uit deze ontmoetingen. Ze gaat daarom de ene na de andere affaire aan, laat zich in de watten leggen door haar aanbidders. En dumpt ze net zo makkelijk weer als ze verveeld raakt.

Honeypot
Op verzoek van MI5 stelt Ward haar voor aan kapitein Jevgeny Ivanov, een Russische attaché van de Sovjet-ambassade in Londen. MI5 wil dat de jonge showgirl gaat fungeren als ‘honeypot’. Dat is iemand die een relatie aangaat om geheime informatie te bemachtigen of invloed op de betreffende persoon te krijgen. Zo’n situatie kan ook voor chantage worden gebruikt, wat in de Koude Oorlog altijd van pas kon komen. Nu heeft Christine geen probleem met de knappe Ivanov, dus zo gezegd, zo gedaan.

Paradijsje onder vuur
Het mooie leven van Stephen Ward wordt echter flink ingewikkeld wanneer Christine, na haar relatie met Ivanov, relaties aangaat met onder andere gangsters. Maar ook met de getrouwde minister van Defensie, John Profumo, die bij de Conservatieven hoorde. In de Koude Oorlog het bed hebben gedeeld met een Russische officier èn de minister van Defensie was absoluut not done. Wanneer deze affaire de pers haalt is het hek van de dam. Niet alleen Profumo krijgt de wind van voren, hij probeert Ward ervoor op te laten draaien. Het paradijsje dat Stephen Ward op aarde had gecreëerd komt op losse schroeven te staan…

Politieke affaires
Ook in Nederland hebben we politieke affaires gehad en kennen we enkele figuren die invloed hebben uitgeoefend op de politiek of het koningshuis. Denk maar aan de Greet Hofmans-affaire, waarbij de gebedsgenezeres grote invloed had op toenmalig koningin Juliana.

Nu steekt Engeland natuurlijk anders in elkaar, onder andere omdat de Britten zeer gehecht zijn aan hun waarden en tradities en bovendien een beruchte roddelpers hebben. Affaires zoals die van Christine Keeler liggen daarmee zeer gevoelig. Zo gevoelig zelfs dat men tot op de dag van vandaag, 60 jaar na dato, er liever geen aandacht aan besteedt.

Meegezogen
Het verhaal, van de hand van Jean-Luc Fromental, is geschreven vanuit het perspectief van Stephen Ward. De scenarist heeft diepgaand onderzoek gepleegd naar de waargebeurde Profumo-affaire en dat lees je er absoluut aan af. Niet dat alles wat er gebeurt 100% waar is, maar dat geeft hij in zijn nawoord ook grif toe. Het leest in ieder geval als een trein: je wordt meegezogen in de complexe intriges van de osteopaat, of het nu gaat om het politieke vlak, spionage of het romantische. Het feit dat het grotendeels waargebeurd is maakt de impact nog groter. En mocht je je zorgen maken: de seksuele escapades tijdens Wards feesten komen slechts enkele keren voorbij, maar geven wel een beeld van de losbandigheid die met de man geassocieerd werd.

Griekse muze
Wat goed naar voren komt is dat Ward showgirl Christine adoreert. Hij vindt haar zeer aantrekkelijk, laat haar bij hem inwonen, maar houdt afstand. Zoals hij het zelf zegt is zij zijn Galatea en is hij Pygmalion: volgens de Griekse mythologie werd beeldhouwer Pygmalion verliefd op het beeld dat hij zelf gehouwen had. Dat hij vervolgens haar zedeloze gedrag met lede ogen moet aanzien doet hem pijn. Maar dat is dan ook zijn eigen schuld, zou ik zeggen.

Eerder grof
De tekeningen, van de hand van Amerikaan Miles Hyman, zijn eerder grof dan verfijnd te noemen. Desalniettemin speelt hij met gezichtsuitdrukkingen, die komen goed uit de verf. Dat hij ook schildert en illustrator is blijkt regelmatig uit de opzet van zijn tekeningen. Bovendien maakt hij gebruik van een kleurenpalet dat uitstekend bij het tijdperk past. Hyman (1962, Vermont) is bekend van de oneshots Bloednacht (2008), De zwarte dahlia (2016) en De loterij (2018).

Koude Oorlog
Fransman Jean-Luc Fromental (1950, Tunesië) fungeerde onder andere als uitgever, hoofdredacteur van het legendarische stripblad Métal Hurlant, en schrijver van animatiefilms. Hij lijkt inmiddels gespecialiseerd te zijn in het schrijven van stripboeken over de Koude Oorlog, zoals de oneshots Aan de andere kant van de grens (2021) en De Praagse coupe (2017; ook in samenwerking met Miles Hyman). Ook Blake en Mortimer 29: ‘Acht uur in Berlijn’ is mede van zijn hand. Het hommagealbum ‘De avonturen van Hergé’ (1999) tenslotte is ook uit zijn pen voortgekomen.

Dit album is in het Frans verschenen in de Collectie Vrije Vlucht van uitgeverij Dupuis. Concertobooks heeft de Nederlandse vertaling opgepakt en deze, zoals inmiddels te doen gebruikelijk, fraai uitgegeven. Daarbij is er ook voor gezorgd dat de uitgave perfect tussen de andere Vrije Vlucht-albums past.

Een Engelse romance
Scenario: Jean-Luc Fromental
Tekeningen: Miles Hyman
Vertaling: Arend Jan van Oudheusden
Grafische verzorging: Studio Peter de Raaf
Uitgeverij: Concertobooks
72 pagina’s / hardcover / € 29,99

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online:

RECENSIES OVERZICHT
Tekst
Tekeningen
Vorig artikelJapien de Joode: holocaust uitgelegd in 48 pagina’s
Volgend artikelHet grondrecht: over de voetsporen van de mens
een-engelse-romance-meeslepende-koude-oorlog-intrigesRecensie van 'Een Engelse romance' van Jean-Luc Fromental en Miles Hyman. Tijdens de Koude Oorlog raakt de osteopaat Stephen Ward, die in de high society van Londen vertoeft, in de band van de mooie showgirl Christine Keeler. Wanneer zij affaires aangaat met een Russische officier en met de Engelse minister John Profumo ontstaat er een complexe situatie.