Home Recensies Holmes (1854/†1891?) 5: De grote broer

Holmes (1854/†1891?) 5: De grote broer

Londen, 1858. Wanneer de jonge Mycroft Holmes op een dag zijn moeder achtervolgt leidt dat tot een ontmoeting met Karl Marx. Vanwege zijn briljante brein wordt Mycroft betrokken bij de plannen die zijn moeder en Marx hebben. Dit gaat hoe dan ook effect hebben op zijn broertje Sherlock…

Door Martijn Douma

Ze zijn allebei nog erg jong, Mycroft en Sherlock. De laatste is een jaar of vier, Mycroft is enkele jaren ouder. Het briljante talent van Mycroft wordt herkend, Marx kan er wel wat mee en heeft hem graag om zich heen. Het feit dat moeder Holmes tot de kring van intellectuele intimi van Marx behoort geeft wel aan dat zij haar tijd ver vooruit was: dat was namelijk ‘not done’ voor vrouwen in die tijd. Maar ze blijkt nog veel meer van plan te zijn, voor heel Engeland nog wel…

Waarneming
In de praktijk betekent bovenstaande dat Mycroft bestookt wordt met de socialistische ideeën van Marx. Sherlock is een paar jaar jonger en daarom minder interessant. Al is Mycroft niet te beroerd zijn kleine broertje te leren hoe hij op basis van waarneming zeer gedetailleerde informatie kan afleiden –  tot op het ongemakkelijke af… Wanneer Sherlock uiteindelijk meer in de weg blijkt te lopen dan wat anders wordt hij elders ondergebracht. En ook dat gaat zich ongetwijfeld later nog opbreken…

Bejaard
Net als in het vorige deel wordt dit relaas van de jeugd van Sherlock en Mycroft Holmes vele jaren later verteld door de bejaarde mevrouw Bannister, die het als kindermeisje een halve eeuw eerder allemaal van dichtbij heeft meegemaakt. Zij vertrouwt Dr. Watson en zijn vrouw alle details uit de jeugd van de beide jongens toe. Watson is namelijk bezig met een onderzoek, omdat hij niet gelooft dat Holmes werkelijk dood is. Dat levert een intens verhaal op, met veel dialoog.

Bijna achteloos
Vond ik het vorige deel in deze reeks Holmes (1854/†1891?) nog wat minder samenhangend, dit vervolg zit wat dat betreft beter in elkaar. Het is fascinerend om te zien hoe Mycroft door volwassenen ‘voor de goede zaak’ wordt ingezet en hoe er vervolgens bijna achteloos met Sherlock wordt omgesprongen. De grotere verhaallijn die hierin meeloopt maakt benieuwd naar het vervolg: er wordt in dit album toegewerkt naar iets groots, iets heftigs, iets wat heel Engeland gaat raken.

De tekeningen zijn weer zeer fraai: Cecil zet zijn karakters met realistische, fijn getekende gezichtsuitdrukkingen neer en tekent enorm sfeervol, mede dankzij de inkleuring. Striptip!

Tekst: Luc Brunschwig
Tekeningen en inkleuring: Cecil
Vertaling: Frank Vanzeer
Uitgeverij: Daedalus
46 pagina’s / hardcover / € 20,50 / ISBN 9789463941464