Home Recensies Renaissance: nieuwe kans voor de mensheid

Renaissance: nieuwe kans voor de mensheid

In 2048 staat de Aarde letterlijk en figuurlijk in brand. Er heerst een fataal virus. Mensen strijden meer dan ooit tevoren tegen elkaar. De natuurlijke grondstoffen zijn bijna op. Dramatisch! Het Complex, een samenwerkingsverband van meerdere buitenaardse volkeren, grijpt in…

Door Martijn Douma

Het stel Swänn en Sätie maakt deel uit van de buitenaardse reddingstroepen. Hij als soldaat, zij als dokter, in respectievelijk Texas en Parijs. Vlak voordat ze op missie naar de Aarde vertrekken trouwen ze met elkaar volgens de gebruiken van hun volk. De aliens van Het Collectief, die de operatie ‘Renaissance’ hebben gedoopt, worden in het eerste deel (‘Ontheemd’) wantrouwend en met de nodige agressie ontvangen: komen ze om ons te onderwerpen of om de Aarde te plunderen? De Amerikaanse Liz raakt haar gezin kwijt en wordt opgevangen door Swänn. Op hetzelfde moment hangt de dreiging van een virus boven het hoofd van de Parisienne Hélène, die in contact komt met Sätie.


Het Complex

Maar Het Complex pakt hun werk voortvarend aan. Terwijl de vrede wordt gebracht, de branden gedoofd en het virus bestreden krijgen we ook mee wat er op de thuiswerelden gebeurt met betrekking tot deze operatie. Zoals bijvoorbeeld in deel 2 (‘Interzone’) de politiek die bedreven wordt tussen de verschillende rassen die onderdeel zijn van Het Complex en de afwegingen die ze moeten maken met het oog op de Aarde en haar bewoners. Ook Het Complex kent zo zijn dwarsliggers, profiteurs en agressievelingen.

Realistische, deprimerende, toekomst
Het scenario van dit drieluik is van de hand van veelschrijver Fred Duval (Rouen, 1965), bekend van onder andere Uur U, Hauteville House, Wonderball en Het wilde westen. Wat er zo knap is, is dat er een realistische nabije toekomst geschetst wordt. Realistisch omdat actuele ontwikkelingen, zoals het uitputten van natuurlijke grondstoffen, de toename van het inzetten van kunstmatige intelligentie en ernstig verstoorde sociale verhoudingen, geloofwaardig worden geëxtrapoleerd naar een situatie van over een jaar of 27. Het zou allemaal maar zo waarheid kunnen worden… En dat is een pijnlijke constatering. Al wordt deze boodschap op een ietwat belerend toontje gebracht.

Dodelijk virus
Dat er een dodelijk virus rondwaart, terwijl het scenario vóór 2018 (toen deel 1 in het Frans verscheen) is geschreven, is een goed voorbeeld van het realistische gehalte van de geschetste toekomst. Het derde deel, ‘Permafrost’, staat vooral in het teken van de zoektocht naar de oorsprong van dit virus. Dit leidt Sätie en Hélène naar Siberië, naar een gebied waar de permafrost recent is ontdooid. Intussen probeert Liz, geholpen door Swänn, haar dochter terug te vinden en dat blijkt niet zonder gevaar te zijn.

Kinderschoenen
Ook sterk naar voren komt de volwassenheid van Het Complex: de buitenaardse rassen hebben zo hun eigen geschiedenissen, hebben oorlogen uitgevochten en planeten vervuild, maar ze zijn nu op een plek aangekomen waarin ze hebben geleerd samen op te trekken, elkaar te accepteren zoals ze zijn en in harmonie met de natuur te leven. Dit staat in schril contrast met hoe het er op dit moment in de wereld aan toegaat, hoe volkeren, rassen en maatschappelijke lagen elkaar en de Aarde behandelen. Het doet je beseffen dat wij, als bewoners van deze planeet, nog maar in onze kinderschoenen staan… Au!

Tekeningen
Emem (Normandië, 1977), echte naam Mathieu Mënage, is een nog redelijk onbekende tekenaar in het Nederlandse taalgebied: sinds 2014 werden er vier albums van zijn hand uit de reeks Carmen McCallum (Uitgeverij Daedalus) vertaald, allen op scenario van… Fred Duval. Emem blijkt flink wat bouwsels, ruimteschepen en planeten in zijn vingers te herbergen, net als meerdere buitenaardse rassen. Ook de natuur op de planeten ziet er geweldig uit. Emem zet het allemaal overtuigend neer. De brede kikkerachtige koppen van de hoofdrolspelers waren even wennen, maar ieder zijn smaak natuurlijk.

Aangrijpend en sterk
Het drieluik van het eerste tijdperk van Renaissance beslaat de drie dagen vanaf het moment dat de aliens op Aarde aankomen. Als lezer word je een harde spiegel voorgehouden: wat hebben we veel kapot gemaakt… Het ingrijpen door de buitenaardse alliantie Het Complex geeft hoop voor de toekomst: op het einde staat de Aarde voor een nieuw begin. Laten we hopen dat het in werkelijkheid niet zo ver moet komen! De conclusie: een aangrijpend en sterk SF-drieluik – op naar het volgende tijdperk!

Scenario: Fred Duval
Tekeningen en inkleuring: Emem
Vormgeving: Fred Blanchard
Vertaling: Dieter Van Tilburgh
Lettering: Studio Peter de Raaf
Uitgeverij: Dargaud
Per deel: 56 pagina’s | softcover | € 8,50
Deel 1: Ontheemd: ISBN 9789085585718
Deel 2: Interzone: ISBN 9789085585985
Deel 3: Permafrost: ISBN 9789085586173