Buiten de muren van het fort in het ijzige noorden worden de signalen dat er een draak in aantocht is steeds sterker. De onderlinge verhoudingen staan op scherp. De Matriarch van de Poort van het Noorden en ridder Machteld mogen aan de bak!
Door Martijn Douma
De orde van de drakenridders
Dit is het 22e album in de reeks De orde van de drakenridders. Toch even kort waar het om draait: in een middeleeuwse setting is een continue dreiging aanwezig; die van de terugkomst van de draken. De beesten verspreiden een soort nevel genaamd veill. Iedereen die hiermee in contact komt verandert fysiek of psychisch. Dit leidt tot chaos en vernietiging. Alleen maagden worden niet beïnvloed door de veill, waardoor zij de enigen zijn die draken kunnen doden. Daarom is, ter bescherming tegen de draken, de Orde van de Drakenridders opgericht. Elk album in de reeks is een losstaand verhaal.
Signalen
Dit album speelt zich af in het uiterste noorden van het rijk. Het fort dat daar is gebouwd dient als buitenpost die het keizerrijk moet beschermen tegen dreigingen uit het hoge noorden. De commandant en een deel van de aanwezige mensen hebben enkele eeuwen geleden gezworen 7 generaties lang het fort te bevolken. Sinds een jaar of 20 wonen er twee drakenridders in het fort: de matriarch van de poort van het noorden en ridder Machteld. Zij zijn altijd alert op mogelijke signalen dat er een draak aanwezig zou kunnen zijn.
Monsterlijke aanvallen
Sinds enige tijd wordt het fort belaagd door monsterlijke wezens: “schepsels van de veill”. De aanvallen komen steeds vaker voor en het aantal wezens neemt telkens toe. Daarnaast constateert een lokale wijze dat de temperatuur al enkele jaren afneemt. De aanvallen en de dalende temperatuur zouden tekens kunnen zijn van de komst van een draak.
Bendeleider Harkos
Door de toenemende dreiging van de wezens maar ook van een bende zoeken de bewoners van de lokale dorpen hun heil binnen de muren van het fort. De bende, onder leiding van ene Harkos, hield zich in de barre landen ten noorden van het fort op, maar trekt nu, al moordend en plunderend, in de richting van het fort. Nu heeft Machteld eerder een aanvaring met deze Harkos gehad (die ze heeft verloren btw) en vindt het de hoogste tijd om er nu definitief een einde aan te maken. Na een felle, meedogenloze strijd weet ze hem in het fort gevangen te zetten.
Op zoek
De dames drakenridders zijn er niet gerust op en gaan steeds verder van het fort op zoek naar een mogelijk aanwezige draak. Maar of die er uiteindelijk blijkt te zijn…? Het verhaal kent in ieder geval een verrassend einde.
Genieten
Dit verhaal is, net als alle andere delen van deze reeks, geschreven door Ange. Dat is dan weer een pseudoniem voor het Franse echtpaar Anne (1966) en Gérard (1964) Guéro. De setting, in het gure en ijzige noorden, is fraai getekend door de eveneens Franse tekenares Alexe (Tygra, 1977). Zij hanteert een realistische stijl en tekent vanuit verschillende invalshoeken. De gezichtsuitdrukkingen, overzichtsplaten, haar oog voor detail: genieten!
Spanning binnen en buiten
De toenemende dreiging wordt erg goed neergezet in dit album: je vraagt je voortdurend af hoe het nu zit met die draak: is er nu een in aantocht of niet? Daarnaast leveren de onderlinge verhoudingen tussen de hoofdrolspelers interessante passages op: de commandant heeft duidelijk een oogje op de matriarch en Hull, een van de officieren, zit tot vervelens toe achter Machteld aan. Zij zit hier niet op te wachten; logisch want er broeit iets tussen haar en bendeleider Harkos, die ter dood veroordeeld is. Lastig hoor, de combinatie van drakenridder en liefde: de allesbepalende eis om drakenridder te kunnen zijn is immers dat ze maagd is!
De combinatie van de sfeervolle tekeningen, de dreiging van buitenaf en de onderlinge spanning maken dit een erg fijn heroïsche fantasy album. Aanrader!
Tekst: Ange
Tekeningen: Alexe
Inkleuring: Stéphane Paitreau
Vertaling: Kris de Saeger
Grafische vormgeving: Studio MYX
Uitgeverij: Silvester Strips
48 pagina’s / hardcover / € 17,95 / ISBN 9789463064965