Home Recensies Pol bouwt een boot: klassieker voor alle leeftijden

Pol bouwt een boot: klassieker voor alle leeftijden

Beertje Pol wil een boot bouwen. Al zijn vriendjes helpen hem met het zoeken van materialen en met het bevestigen ervan. En dat is best leuk! 

Door Martijn Douma

“Er verschijnen zoveel klassieke strips in nieuwe uitgaves, we geven de kinderreeks Pol een facelift!” moeten ze bij Silvester Strips gedacht hebben. Want iedereen die ouder is dan – pak ‘m beet – 25 kent het beertje Pol, dat met zijn vriendjes rondreist en allerlei avonturen beleeft. Wereldwijd zijn er meer dan 20 miljoen exemplaren van deze reeks verkocht. 

Rasmus Klump zoals het hoort
Nu dus in een nieuwe uitgave: dit album bevat het allereerste verhaal van Rasmus Klump, dat in 1952 onder de naam Rasmus Klump bygger skib werd gepubliceerd. In 1958 volgde de eerste Nederlandse vertaling: Pol bouwt een schip, een album dat een tiental keren herdrukt is. Volgens ‘nieuwe’ uitgever Silvester Strips is deze editie de eerste originele, integrale versie in het Nederlands: de oorspronkelijke Deense strips werden verknipt, ingekort of niet-chronologisch gepubliceerd, maar nu is alles ‘zoals het hoort’. Een goede reden ook om de titel te veranderen in Pol bouwt een boot. 

Komische situaties
In dit allereerste verhaal wil het beertje Pol een boot bouwen. Zijn vrienden – Pelle de Pelikaan, Pingo de pinguïn, de Admiraal, Piet Giraf, Jumbo de olifant, schipper Big en laten we vooral Pilschat het schildpadje niet vergeten – helpen hem met het vinden van materialen en het in elkaar zetten van de boot. Hierdoor ontstaan komische situaties die misschien wat minder realistisch zijn, maar die prima in de belevingswereld van een kind passen.  

Vindingrijk
Zo heeft Pol een basis voor zijn boot nodig. Daarvoor gebruikt hij de beide houten wielen van de kar van Big. Om de kar van Big weer te laten rijden, maakt Pol vervolgens een paar nieuwe wielen van de planken die hij uit een willekeurige schutting heeft gehaald. Ook al is beertje Pol handig en vindingrijk, hij blundert er regelmatig op los en dat levert de nodige slapstick op. Wat verder opvalt: de diertjes zijn allemaal erg positief gestemd, vrolijk en behulpzaam! 

Carla en Vilhelm Hansen
De tekeningen van de Deen Vilhelm Hansen (1900-1992) zieer redelijk simplistisch uit maar ze zijn doeltreffend en sfeervol. De tand des tijds hebben ze ook prima doorstaan. Het verhaal zelf, door Hansens eega Carla (1906-2001) is leuk en grappig, prima geschikt voor kinderen. Ook leuk voor volwassenen: je kunt je bijvoorbeeld verwonderen over de manier waarop Pol aan zijn materialen komt. In deze hardcover staan, net als voorheen, geen tekstballonnen, de dialogen staan onder de tekeningen. Aan het hoofdje dat erbij staat kun je zien wie er aan het woord is. Dat is even wennen, maar wel ‘oldschool’. 

Dossier(tje)
Het album is verder voorzien van een dossier(tje) van 5 pagina’s met wat informatie over het Deense echtpaar Hansen en het succes van Pol, aangevuld met diverse illustraties van de hand van Vilhelm Hansen. Daar zitten enkele zeer fraaie tussen! 

Leuk voor jonge kinderen
Dit boek is een aanrader voor degenen die met nostalgie op de avonturen van Pol en zijn vriendjes terugkijken. Maar ook voor jonge kinderen vanaf een jaar of vier is dit een leuk stripboek. Dus lees het zelf of lees het voor! 

Naast een integrale uitgave van de oorspronkelijke reeks geeft Silvester Strips ook nieuwe avonturen van de avonturen van Pol en zijn vriendjes uit. Het eerste deel daarvan, Pol en de vulkaan, is eind 2018 verschenen, lees hier ons oordeel. 

Tekst: Carla Hansen 
Tekeningen: Vilhelm Hansen
Inkleuring: Mateo Ratte
Dossier en omslagillustratie van Hansen: André Taymans
Vertaling: Marq van Broekhoven
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgever: Silvio van der Loo
Uitgeverij: Silvester Strips
48 pagina’s / € 17,95 / hardcover / ISBN 9789463064187  

[bol_product_links block_id=”bol_5c8b877884b6e_selected-products” products=”9200000093447848″ name=”Pol bouwt een boot” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]