Home comics Zeven Superbejaarden… Uhhh: Superhelden!

Zeven Superbejaarden… Uhhh: Superhelden!

Hector Kadinsky wordt op een dag door militairen ontvoerd en naar een zwaar beveiligd onderzoekscentrum gebracht. Hij bezit namelijk een superkracht! Dat geldt ook voor de 5 anderen die er al zitten. Die zijn, net als Hector, allemaal in de zeventig. Ze zijn echter niet van plan de rest van hun leven vast te blijven zitten…

Door Martijn Douma

Want ook al worden ze goed behandeld en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen, het is niet prettig om de faciliteit niet uit te mogen en telkens onderzoeken te moeten ondergaan. Om te kunnen ontsnappen aan de beveiligers en zware beveiligingsmaatregelen zullen ze moeten samenwerken. Alleen zal het ze niet lukken: ook superhelden takelen af naarmate ze ouder worden. Dat samenwerken is nog niet zo makkelijk want ze hebben allemaal hun eigen wil en wensen – het zijn net mensen!

Te gevaarlijk
Bovendien is er ook nog het mysterie van de ruimte waar ze geen toegang toe hebben. Ze vermoeden dat daar een van hun oude vrienden opgesloten zit, omdat de onderzoekers hem te gevaarlijk vinden om vrij rond te laten lopen. Dat levert een extra hobbel op weg naar de vrijheid op: ze kunnen hem natuurlijk niet achterlaten. De ontsnapping verloopt helaas niet zoals gepland…

Bejaarde superhelden in verzorgingshuis
Stop een stel bejaarde superhelden-tegen-wil-en-dank bij elkaar in een zwaar beveiligd verzorgingshuis en wat levert dat op? Een atypisch superheldenverhaal! En dat ligt niet aan de tekeningen, want tekenaar Philippe Briones (Dijon, 1970) heeft meegetekend aan comics als X-Men, Web of Spider-Man en Mrs Marvel (allen Marvel Comics), en Suicide Squad, Justice League en Aquaman (allen DC Comics), dus dat is dik in orde.

Gelikt
Geen verhaal dus over mensen in gelikte superheldenkostuums die het kwaad in de wereld bestrijden. Geen superschurken als tegenstanders, geen gevechten waarbij halve steden in ruïnes veranderen of de wereld die gered moet worden. Het decor is vooral het terrein van de onderzoeksfaciliteit en binnen de gebouwen. De tegenstanders worden gevormd door de overheidsorganisatie die ze vasthoudt en, misschien wel, door zijzelf.

Originele insteek
Ook een originele insteek: op één na willen ze hun krachten verborgen houden. Die krachten zijn best recht-toe-recht-aan hoor, maar ze komen met een tol. Verder hebben de superbejaarden ook zo hun ‘normale’ gebreken, die horen bij de ouderdom. De karakters zijn allemaal best goed uitgewerkt en omdat ze allemaal hun eigen motieven hebben levert dat interessante situaties en gesprekken op. Wat meer achtergrond en geschiedenis van de leden van deze groep zou nog wel een wat hebben kunnen toevoegen aan het verhaal. Net als de opzet van het verhaal is ook het einde onverwacht.

Een verrassend, bijna ingetogen, verhaal over gewone bejaarde mensen die toevallig en ongewenst over superkrachten blijken te beschikken.

Tekst: Mathieu Salvia
Tekeningen: Philippe Briones
Inkleuring: Romain Huet
Vertaling: P. Moretti
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgeverij: Silvester Strips
64 pagina’s / hardcover / € 17,95 / ISBN 9789463066341