Home Recensies Iason en zijn kameraden op road trip

Iason en zijn kameraden op road trip

Iason en zijn vrienden zijn inmiddels al twee jaar onderweg met hun schip Argo, op zoek naar het magische Gulden Vlies. De goden lijken de bemanning van de Argo gunstig gezind te zijn. Maar om elke hoek ligt het gevaar op de loer. Dan helpt het niet dat het orakel voorspeld heeft dat er drie reisgenoten zullen sterven en een vierde te voet zal terugkeren…

Door Martijn Douma

Het zijn dan ook niet de minste uitdagingen waar ze voor komen te staan: list en bedrog, verleiding, reuzen, nymfen en tirannen… De bemanning bestaat uit tig vooraanstaande mannen – zonen van goden en beroemdheden – en Medea, de dochter van koning Aietes van Korinthe. Ze worden regelmatig geconfronteerd met van alles en nog wat. Langzamerhand naderen ze hun doel: het legendarische en extreem waardevolle Gulden Vlies.

Road trip!
Het klinkt eigenlijk als een geweldige road trip: Iason die met een stel kameraden de hele wereld over zwerft, op zoek naar een zeldzame trofee. Overdag hard werken aan boord van het schip, ’s avonds vieze rugbyliederen zingen rond het kampvuur, onderweg allerlei spannende avonturen beleven, zoiets. Heerlijk! Oké, het is wel een nadeel dat het orakel gezegd heeft dat drie vrienden zullen sterven en er een te voet naar huis zal terugkeren. Maar verder: mooie reis toch?

Niet afgeslacht
Het blijft leuk èn interessant, de naar eigen zeggen nauwgezette interpretatie van deze mythe van de Franse filosoof Luc Ferry te lezen! Oké, het is wel duidelijk dat ze niet allemaal afgeslacht zullen worden in dit tweede deel van het drieluik, maar wat er wel precies gaat gebeuren wist ik van tevoren niet.

Dossier over rechtvaardigheid
Ook dit album wordt afgesloten met een dossier van een pagina of 8 waarin nader wordt ingegaan op dit klassieke verhaal. In dit geval wordt ook aandacht besteed aan de Griekse (en Romeinse) kijk op de samenleving en aan moderne versus antieke rechtvaardigheid. Erg interessant!

Tekst: Luc Ferry
Scenario: Clotilde Bruneau
Tekeningen: Alexandre Jubran
Cover: Fred Vignaux
Artistieke leiding en storyboard: Didier Poli
Inkleuring: Scarlett Smulkowski
Vertaling: Dieter Van Tilburgh
Uitgeverij: Daedalus
Softcover: 56 pagina’s / € 10,25 / ISBN 9789463941181
Hardcover: 56 pagina’s / € 20,50 / ISBN 9789463941174