Home graphic novel Systeemvoorkeuren: proeven van de toekomst

Systeemvoorkeuren: proeven van de toekomst

systeemvoorkeuren

Systeemvoorkeuren laat ons proeven van een interessante probleemstelling. Wat als de serverruimte op dreigt te raken? Wat als we onze stompzinnige Insta-reels en TikTok dansjes niet meer kunnen uploaden? Dan moet cloudruimte gedelete worden. Grofweg 8000 terabyte per week. Te beginnen met die ouwe filmmeuk uit de vorige eeuw.

Door Jeroen van Esch

systeemvoorkeurenOp pijnlijke wijze sneuvelen zo gedigitaliseerde culturele erfstukken. 2001 a Space Odyssey is al snel slachtoffer, inclusief scenario’s, partituren, storyboards et cetera. Helaas, te weinig views. Yves Mathon werkt voor de organisatie die verantwoordelijk is voor de vernietiging van dit historische materiaal, De Administratie. Hij wil koste wat kost de prullenbak voor zijn en kopieert stiekem de kostbare klassiekers.

Jacht
Maar zijn werkgever ontdekt dat er iets niet in orde is en stelt een onderzoek in waarin Mathons naam komt bovendrijven. Het leven van zijn groeiende gezin neemt een dramatische wending – ze slaan op de vlucht, samen met huisrobot Mikki, die tevens dienst doet als toegewijde draagmoeder voor hun ongeboren kind. De paniekerige ontsnapping duurt niet lang. Mathon vliegt uit de bocht en crasht.
De enigen die overleven zijn robot Mikki en hun premature dochter, die ze nog net de naam Isi kunnen meegeven.

systeemvoorkeurenBand
Mikki, verrassend menselijk, werpt zich op als liefdevolle opvoeder van het kindje. Ze voedt, onderwijst en beschermt. Ze leert Isi waardering voor natuur en cultuur. Hoelang zal deze bijzondere band tussen mens en machine blijven bestaan? Dat houd ik nog even voor me.

Ugo Bienvenu
De nog jonge Ugo Bienvenu (1987) is niet de eerste de beste. De getalenteerde illustrator en maker van talloze animatiefilms (onder meer een reeks over superheld Ant-Man) heeft een eigen reclamebureau en uitgeverij. Het compromisloze Systeemvoorkeuren won vorig jaar de Grand prix de la critique op het festival van Angoulême. Dit vierde album van Bienvenu is dankzij Scratch nu ook een lust voor het Nederlandse oog. Een uitstekende manier om het werk van Bienvenu te ontdekken.

Systeemvoorkeuren
Tekeningen & scenario: Ugo Bienvenu
Uitgever: Scratch Books
Vertaling: Dieter van Tilburgh

168 pagina’s / €29,90 / hardcover

Haal Systeevoorkeuren bij je boekwinkel of bestel ‘m online:

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelDonkere wolken boven Brest toont spionagedrama op hoog niveau
Volgend artikelVermoorde onschuld: intens familiedrama
systeemvoorkeuren-ugo-bienvenuSysteemvoorkeuren laat ons proeven van een interessante probleemstelling. Wat als de serverruimte op dreigt te raken? Wat als we onze stompzinnige Insta-reels en TikTok dansjes niet meer kunnen uploaden? Dan moet cloudruimte gedelete worden. Grofweg 8000 terabyte per week. Te beginnen met die ouwe filmmeuk uit de vorige eeuw.