In Normandië gebeurde het. Utah- en Omaha Beach waren de stranden waar de geallieerden aan land kwamen. Zat je als soldaat tijdens D-day voorin het ‘Higgins’ bootje, dan was de kans op een kogel vele malen groter. ‘Tranen in het Zand’ vertelt over de gevolgen van de dodelijke gok die Lucky neemt in ruil voor 20 miljoen dollar voor zijn verloofde Alice.
Door Bastiaan van Esch
Lucky heeft het al in zijn naam zitten. De geluksvogel heeft op de vooravond van de invasie van de Normandische kust tijdens het dobbelen een heel hoog nummer getrokken. Dit getal levert hem een plek op achterin de boot. Deze plekken zijn redelijk veilig. Hoe lager het getal, hoe kleiner de overlevingskans.
Kassa!
En dan krijgt de waaghals een riant voorstel van Oscar Arlington. Lucky kan zijn getrokken nummer ruilen voor 20 miljoen dollar. Het immense bedrag wordt op de rekening van zijn verloofde Alice gestort als hij het land der levenden verlaat. Hier hoeft de soldaat niet lang over na te denken. Contracten worden getekend en zijn makkers zijn getuige van de deal. Lucky vindt de dood, maar het geld komt nooit aan bij Alice, zijn toekomstige vrouw.
Onbeantwoorde vragen
Na twintig jaar vindt de weduwe de kracht om op zoek te gaan naar antwoorden. Ze besluit naar Normandië af te reizen en de plekken te bezoeken in het gebied waar haar Lucky de dood gevonden heeft. Ze raakt in gesprek met een paar van zijn kameraden, de jongens met wie hij intensief contact had. Het blijkt dat er nog een versie van het contract moet zijn, maar waar is de overeenkomst gebleven? Wie weet er allemaal van deze deal en wie houdt er informatie achter? Er is een hoop onduidelijk aan het verhaal dat destijds aan Alice verteld is. Het zaakje stinkt.
Complexe zaak
Een hoop vragen blijven onbeantwoord en Alice besluit het tot op de bodem uit te zoeken. Hiervoor neemt ze Nick Hornett, een stereotype detective, in de arm. Hij rookt shag, zijn haar is dik en achterover gekamd. Hij heeft een dikke snor en werkt in een stoffig kantoor. Maar Nick is wel uit het juiste hout gesneden. Het duo werkt intensief samen en stuit op opmerkelijke feiten. De deal blijkt voor veel mensen grote gevolgen te hebben gehad en dat maakt de zaak er niet bepaald eenvoudiger op.
Michel Bussi
Na ‘Ogen zo blauw’ is ‘Tranen in het zand’ de tweede verstripping die door Daedalus wordt uitgegeven in de Bussi-collectie. De oorspronkelijke boeken zijn geschreven door thriller-auteur Michel Bussi (1965).
Ik was vooraf enigszins huiverig dat het een typisch oorlogsverhaal zou zijn, maar ‘Tranen in het zand’ is dat namelijk niet. Het is een spannende detective waarbij een antwoord wordt gezocht op de vraag waar het geld gebleven is dat toebehoort aan Alice. De link die gelegd wordt met D-Day is interessant, want na de oorlog bleven er vele vrouwen als weduwe achter. Hun mannen zijn voor onze vrijheid gesneuveld. Dit deed iets met de mensen die achterbleven in het land van de onbegrensde mogelijkheden.
In dit 128 pagina’s tellende epos blijf je mede door het scenario van Jérôme Derache tot het einde aan toe geboeid en dat is een fijn gegeven. De karakters zijn helder uitgewerkt en de ontwikkelingen die ze doormaken zijn geloofwaardig.
Voortvarend tekenwerk
Het scenario vraagt om een behoorlijke berg tekenwerk. Laat ik beginnen bij de uiteenlopende locaties. Cédric Fernandez heeft alles herkenbaar in beeld gebracht. Het aan land komen van de Higginsboten, de pittoreske dorpen en het landschap van Normandië in 1944, maar ook jaren na de oorlog. De Franse sfeer weet Fernandez goed te pakken. En in de Verenigde Staten is alles groots en ruim opgezet. De warmte druipt van de pagina’s af. Het tekenwerk is naar mijn mening knap uitgevoerd en de inkleuring draagt hier goed aan bij. Maar vijf sterren is te hoog gegrepen, want ik mis de details in de achtergronden. Verder is het een geslaagde verstripping.
Tranen in het zand
Scenario: Jérôme Derache naar de roman van Michel Bussi
Tekeningen: Cédric Fernandez
Uitgeverij: Daedalus
128 pagina’s / € 29,95 / hardcover