Home Nieuws De Strip Speeddates van december

De Strip Speeddates van december

We zitten middenin december. Buiten sneeuwt het niet, het dooit behoorlijk, maar: Kerst staat voor de deur. En voor hen die de behoefte voelen om cadeautjes uit te delen leggen wij natuurlijk graag wat tips op een serveerblaadje!

Door Jeroen van Esch


Trollen van Troy 24: ‘Een rots boven je hoofd’

Tekst: Christophe Arleston
Tekeningen: Jean-Louis Mourier
Uitgeverij: Uitgeverij L
48 pagina’s / softcover / €8,95

Trollen van Troy 24

Een meteoriet dreigt het trollendorp te verpletteren. Gelukkig kan Waha, dankzij haar steeds wisselende kracht, de asteroïde vlak boven het dorp tot stilstand brengen.

Maar niet alleen deze grote gloeiende rots is versteend… Tetram, Pwietepiet en alle dorpelingen zijn ook bevroren! De enigen die nog kunnen bewegen zijn Waha, de kleine Tyneth en de oude tovenaar. Om van de smeulende meteoriet af te komen, moeten ze op zoek naar een ijsspuwende draak.
Arleston en Mourier weten je moeiteloos mee te slepen in dit nieuwe avontuur. Heerlijke fantasy voor op een koude avond! ****


Storm 32: ‘Het offer van Narvatica’

Tekst: Rob van Bavel
Tekeningen: Romano Molenaar
Uitgeverij: Uitgeverij L
48 pagina’s / softcover / €8,95

storm 32Een doodgewaande vijand van Storm beukt op de poort van Mardukan. Hij wil een rekening met de Anomalie vereffenen, maar heeft daar wel hulp bij nodig. Ondertussen reizen Storm, Roodhaar en Nomad door een triest poollandschap en stuiten daar om een zwaarbeveiligd transport. De beveiliging wil ze best meenemen naar de dichtstbijzijnde stad, maar uitsluitend op eigen risico. Wat volgt is een spannende reis, vol brute aanvallen, monsters en een macaber relikwie. Voor de verzamelaars van de reeks is #32 een must-have. Romano Molenaar levert weer puik werk af. Van het scenario moet je houden. ****


Wat doe jij hier?

Tekst & tekeningen: Jeroen Steehouwer
Uitgeverij: Hildebrand Comics
88 pagina’s / hardcover / €13,95

Wat doe jij hierWat doe jij hier bevat cartoons en strips uit het bewogen jaar 2020. Jeroen Steehouwer is striptekenaar, cartoonist en live tekenaar. Ook voor hem was het een raar jaar met Covid19, Trump, de uitgesproken polarisatie en andere vreemde verschijnselen. In dit boekje staan een aantal cartoons en strips die hij in deze periode maakte, in de late avonduurtjes.

Daar is het waarschijnlijk misgegaan, want hoewel het boekje grafisch uitstekend is verzorgd, is de inhoud helaas nogal saai. Sterker nog, ik moest zoeken naar een grappige tekening, terwijl dat juist de essentie is van zijn werk, zou je denken. Ik wil Jeroen echt adviseren om een goede scenarist in de arm te nemen voor zijn volgende uitgave. **


Scarlet Edge – ‘Operatie Dageraad’

Tekst & tekeningen: Anco Dijkman
Uitgeverij: Uitgeverij Personalia
48 pagina’s / softcover / €8,95

Onderzoeksjournalisten Scarlet (Bianca Wierdendorp) en Edge (Ids Onderdendam) duiken in de duistere praktijken van de excentrieke miljardair hector de Cervantes de Mornay en zijn gewetenloze privésecretaris Vincent Taft.

Worden de aardbevingen in Groningen daadwerkelijk veroorzaakt door de gaswinning? En wat heeft de zogenaamde klimaatexpeditie van De Mornay naar de Doggersbank er mee te maken?

Operatie Dageraad durft het aan om een actueel thema aan te pakken. De stijl is fris, het tekenwerk sfeervol. Persoonlijk snap ik alleen niet waarom een uithangbord van Heineken verbasterd wordt tot Hinneken. Dit biermerk is wereldwijd een begrip. Zeker als je verder het complete logo overneemt. En ‘wat de fuk’ vind ik een rare vertaling. Bijna 4 sterren voor dit Noord-Nederlandse avontuur. ***½


Agent 327 – ‘Dossier ELF’

Tekst & tekeningen: Martin Lodewijk
Uitgeverij: Uitgeverij L
48 pagina’s / softcover / €9,95

de ogen van wu manchu

In deze heruitgave van dossier Elf constateert de Chef van Agent 327 dat de er de laatste tijd vreemde dingen gebeuren in Rotterdam. Nachtelijke wandelaars worden in overspannen toestand ronddwalend gevonden. Allemaal kunnen ze maar één zin uitbrengen: ‘De ogen van Wu Manchu!’. Hoewel agent IJzerbroot ervan overtuigd is dat Wu Manchu de explosie (die haar hoofdkantoor verwoestte) niet overleefd kan hebben, gaat hij toch op onderzoek uit. Niemand minder dan burgemeester Specerij zet hem op het juiste spoor. Een hachelijk avontuur begint. Gelukkig staat Olga Lawina 327 in volle glorie terzijde.

Leuk extraatje: behalve de nieuwe cover, een extra dossier Fu Manchu door Rob van Eijck! ****


De man die geen saxofoon mocht spelen

Tekst: Lilian Blom
Tekeningen: Thé Tjong-Khing, Marloes de Vries, Ibrahim R. Ineke, Aimeé de Jongh en Juliette de Wit
Uitgeverij: Uitgeverij Personalia
48 pagina’s / softcover / €8,95

Thé Tjong-Khing is naast striptekenaar een groot filmliefhebber. Die liefde voor film, en de mogelijkheid tot het bedenken van verschillende plots, brachten hem op een lumineus idee. Hij vroeg vier tekenaars voor de verstripping van De man die geen saxofoon mocht spelen. Een donker verhaal, geschreven door Lilian Blom. Zelf is hij er ook mee aan de slag gegaan.

Een verrassend leuk project. Vooral dankzij de commentaren van de tekenaars ter inleiding van hun interpretatie in de meest uiteenlopende stijlen, en dat voor een prima prijs. ***


De buurtpolitie 11 – ‘Schijn bedriegt’

Tekst & tekeningen: Nix
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
32 pagina’s / softcover / €6,50

De buurtpolitieGonda ontmoet via Tinder een nieuwe man. Het is een stoere bink met een snelle wagen, die haar simpel om zijn vinger windt. Tante Maria verdenkt hem ervan een crimineel te zijn, aangezien hij aan de vijf ‘gangstervoorwaarden’ (verkeerd gespeld op de achterflap) beantwoordt. Ondertussen zet het team van de Buurtpolitie een undercoveroperatie op, maar dat loopt niet van een leien dakje.

Er schijnen mensen fan te zijn van deze reeks. Ik vond hem vooral erf flauw, voorspelbaar en onnodig grof, gezien de vermoedelijk jeugdige doelgroep. Eigenlijk vind ik het Nix.


Aristophania 3: ‘De aurorabron’

Scenario: Xavier Dorison
Tekeningen: Joël Parnotte
Uitgeverij: Dargaud
64 pagina’s / softcover / €8,50

Parijs, 1909. Basile, Victor en Calixte Francoeur hebben geen vader meer. En nu is ook hun moeder in de gevangenis gegooid. Als gravin Aristophania Bolt de kinderen onder haar vleugels neemt in haar kasteel in de Provence, hopen ze even dat ze op adem kunnen komen.

maar dan blijkt het Zuid-Franse landschap het toneel te zijn van een eeuwenoude strijd tussen twee geheime clans met onmetelijke krachten: Het Hof van Azuur en het Duistere Hof van de Verbannen Koning. Aristophania 3 is een donker, maar sterk vervolg van de fantasy-reeks. De schitterende tekeningen zijn levendig, als lezer word je in een sneltreinvaart meegezogen. De inkleuring is met veel gevoel voor sfeer en dramatiek gedaan door Bruno Tatti. ****