Home Jonge lezers Een wonderlijke expeditie van robots

Een wonderlijke expeditie van robots

wonderlijke expeditie

“Maar de eerste stap is aan ons. Een kleine stap voor een robot, een reuzensprong voor de robotheid”. Willem (met cape) en Jacob (met hoed) zijn twee robots die antwoorden proberen te vinden over de oorsprong van hun bestaan. Beide robots hebben een geheel eigen identiteit, eigen karakter en nukken en angsten. Willem vindt zichzelf geen held en Jacob heeft hoogtevrees. Het verhaal speelt zich af in de vroegere Verenigde Staten en dat is terug te zien in de diversiteit aan landschappen.

Door: Bastiaan van Esch

wonderlijke expeditie van robotsLevensvragen

De Grote Muur is de gemeenschap waar de robots leven en de algemene opvatting is dat er zich buiten de Muur niets bevindt. Willem en Jacob wagen het er toch op. Nadat ze de Muur verlaten hebben komen ze aan bij de oever van een rivier die ze voor hun onderzoek een naam geven. Ze kiezen voor een bekende winkel voor technische benodigdheden en dopen de rivier om tot Amazone. Omdat een door hun gevelde boom de overkant niet haalt en ze zelf maar maximaal 8,95 meter ver kunnen springen, besluiten ze door de rivier te gaan lopen.

Ontdekkingsreis
Avonturier Jacob waagt de eerste stap en ze komen in aanraking met nieuwe soorten voor wie het water een natuurlijke leefomgeving is. Ze worden aangedreven zonder zichtbare verbindingsstukken, alsof ze uit één stuk zijn gemaakt. De kennismaking met de vis is een feit. Het hele verhaal is doordrenkt van humor en een knipoog naar onze huidige tijd. We zijn als mensheid overtuigd van het feit dat wij op wetenschappelijk gebied enorm ver zijn, maar we zitten nog altijd vol vragen over ons ontstaan en de wereld om ons heen.

Zoektocht
Het boek is daarmee een afspiegeling van onze zoektocht naar het begin van de mensheid en de vragen die er nog altijd zijn. Waar komen we vandaan? Hoe hebben die Egyptenaren destijds zulke fascinerende bouwwerken en constructies kunnen realiseren zonder gebruik te kunnen maken van de huidige techniek? Willem en Jacob stellen de vragen die voor hen van toepassing zijn. Waar komen zij vandaan en wie waren de eerste robots? Wat komen we tegen aan schatten op onze zoektocht en waar werden ze voor gebruikt?

wonderlijke expeditie van robotsTijdens hun expeditie belanden ze in een grot en komen in aanraking met een zwerm vleermuizen die na eeuwen worden gestoord door een stel stampende robots. Ze vluchten allebei een andere gang in en raken elkaar daardoor uit het oog. Uiteindelijk vinden ze elkaar terug en belanden in een omgeving vol schatten. Ze nemen monsters mee terug naar huis en zijn content met de behaalde resultaten.

Fascinerende artwork en prima scenario

De illustraties zijn fascinerend en echt prachtig mooi getekend. De techniek lijkt haast op linosnede en de combinatie van de kleuren is heel erg goed gekozen. Je vraagt jezelf af of het mogelijk is om sympathie te ontwikkelen voor robots, maar dit lukt goed in dit boek. Je blijft lezen en kijken en je verwondert je over het niveau van de illustraties. De tekst is een vertaling uit het Tsjechisch en dat is goed gedaan. Het boek is gericht op de jonge lezer, maar ook uitstekend geschikt voor de jongere van geest. Dit komt door de relatief eenvoudige schrijfwijze in combinatie met moeilijke termen. Er zit veel humor in die volwassenen uitstekend waarderen, maar die de jonge lezer naar mijn idee niet snel oppikt. Het hele verhaal is in de verleden tijd geschreven en dat had wat mij betreft niet gehoeven. Het scenario is echter zo origineel en geestig dat ik mij daar niet aan heb gestoord.

Een wonderlijke expeditie van robots
Tekeningen: Jindřich Janíček
Scenario: Taťána Rubášová
Vertaling: Edgar de Bruin
Uitgever: Boycott
100 pagina’s / €17,50 / softcover

Haal dit boek bij je boekwinkel of bestel direct online: