Home Nieuws Gewone mensen in oorlogstijd

Gewone mensen in oorlogstijd

gewone mensen in oorlogstijd

Wie deze zomer vakantie viert in België, of onderin Nederland, moet eens afreizen naar het mooie Mechelen. Daar is een gratis expositie te zien van Émile Bravo en Erik de Graaf met het thema ‘Gewone mensen in oorlogstijd’.

Door Jeroen van Esch

De Tweede Wereldoorlog staat centraal. Erik de Graaf kennen we binnen dit onderwerp van zijn tweeluik Scherven en Littekens.  Hij toont grote illustraties en strippagina’s, met daaraan gekoppeld twaalf morele dilemma’s. Vragen die in oorlogstijd zeer relevant kunnen zijn. Zou jij je bijvoorbeeld aansluiten bij een verzetsbeweging? Ook al zijn de risico’s voor jezelf en je gezin enorm? Daarnaast zijn er collages, foto’s en documenten te zijn uit zijn familiegeschiedenis.

gewone mensen in oorlogstijd

Émile Bravo
Emile Bravo heeft net deel vier van zijn Hoop in bange reeks uitgebracht. Een originele versie van Robbedoes. Samen met Kwabbernoot neemt hij het op tegen de nazi’s. Het schetst hoe gewone mensen proberen te overleven in oorlogstijd. ‘Heroïsme gaat om overleven. Mijn Robbedoes is nog een kind. Ik probeerde dus voortdurend in zijn schoenen te gaan staan en vroeg me af hoe ik in zijn situatie zou reageren’, licht Bravo de insteek van de albums toe. Eerder schreven we over de presentatie van de serie in de Kazerne.

Expo
De expositie is te zien in Kazerne Dossin, het museum en onderzoekscentrum over de holocaust en mensenrechten.

16 juni t/m 18 september
4e verdieping museum
Toegang expo: gratis.
Waarschijnlijk dien je wel een ticket voor het museum aan te schaffen.

Meer info op de website van Kazerne Dossin.