In De laatste zomerroos wordt Leonard gevraagd om op een vakantiehuis in een pittoresk Frans kustplaatsje te passen. Een klus die hij maar wat graag aanpakt, in de hoop daar zijn schrijfsels eindelijk eens naar een hoger plan te tillen. De buren zijn echter een stuk interessanter. Wie is die mooie blondine die hij daar spot? Leo gaat op onderzoek uit. Het is de start van een thriller die, in tegenstelling tot het donkere verhaal, weergegeven wordt in de heldere kleuren van de Franse zomer…
Door Jeroen van Esch
Vanaf de eerste pagina bekruipt je het al. Dat fnuikende gevoel van hier klopt iets niet. Het is allemaal nèt wat te toevallig, het komt allemaal net wat te mooi uit. Maar Leonard is een ambitieuze schrijver, althans, dat vindt ‘ie zelf en hij ziet het gewoon als een puike kans om de wasserette even uit te zijn. Prima baan, maar je wordt er niet veel wijzer van.
Hints
Dit naïeve van de hoofdpersoon, plus de verdekte aanwijzingen die tekenaar Harari ons overal serveert geven dit boek heel slim extra lagen. De naam van de ferry (Hybris), de kunst bij de buren en het draadje van de kat – op een gegeven moment ga je overal hints herkennen – of je inbeelden – die wellicht tipjes oplichten van hetgeen komen gaat. En de titel zelf is ook interessant om eens te gaan Googelen.
Donkerblij
De sfeer is bijzonder. Enerzijds voel je de spanning toenemen, anderzijds zijn er het strand, een prima uitzicht en de vrolijke Franse zomer. Ik ben zo vrij om dit samen te vatten als donkerblij. Er komen jongeren om het leven, maar zonder dat het heel zwaar en dramatisch wordt ontrolt zich een heerlijke suspense. Wie voert nu precies wat in zijn schild? Wie verdenkt de ervaren politieman? Is neef Sylvain (hieraan) onschuldig of weet hij meer? Wordt het mysterie überhaupt opgelost?
Magneet
De vergelijking met De Magneet (2019) is snel gemaakt. Lucas Harari speelt met de werkelijkheid, met een ongrijpbare gebeurtenis, met mysterie. De sfeer is dromerig, een roes haast, hetgeen uitstekend bijdraagt aan de spanning. Hoewel sommige karakters op tien kilometer al herkenbaar zijn als onversneden bad guy, vraag je jezelf toch voortdurend af wat de rol nu precies is van de overige acteurs in het drama.
Trigger
Het belangrijkste van dit verhaal is overduidelijk dat Harari simpelweg niet vertelt hoe het nu echt zit. Dat mag je als lezer lekker zelf invullen. Een verademing – het geeft De laatste zomerroos extra glans in zijn laatste licht. En nodigt bovendien uit om gewoon nog eens te lezen, om te kijken of je toch niet stiekem ergens een aanwijzing over het hoofd hebt gezien.
De laatste zomerroos
Tekeningen & scenario: Lucas Harari
Uitgever: Scratch books
Vertaling: Dieter van Tilburgh
192 pagina’s / €29,90 / hardcover
Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: