Home Jonge lezers Ninn – Thuis in de metro van Parijs

Ninn – Thuis in de metro van Parijs

Ninn woont in Parijs. Ze wordt opgevoed door twee metromonteurs die haar met veel liefde proberen groot te brengen. Hoe ouder ze wordt, hoe meer vragen ze stelt over haar afkomst. Het verhaal dat ze gevonden is in de gangenstelsels van de metro is haar wel bekend, maar de exacte locatie is telkens anders. Het wordt tijd om zelf op onderzoek uit te gaan.

Door Bastiaan van Esch

Te vondeling gelegd
Tijdens dringende werkzaamheden in de gangenstelsels vonden haar vaders het pasgeboren meisje in de diepe krochten van de metro. Afgaand op het geluid van een huilende baby vonden ze het meisje, namen haar mee en kregen de voogdij. Haar vaders kennen de details over de exacte locatie van haar vindplaats, maar ze willen hun dochter daartegen in bescherming nemen. Omdat onze welbespraakte dame steeds minder genoegen neemt met de antwoorden die ze krijgt, besluit ze op onderzoek uit te gaan.

Als een vlinder in de vlindertuin
Zo voelt onze nieuwe elfjarige heldin zich in de metrostations. Iets in haar trekt haar de trappen af, de treinen in. Waar iedereen zo snel mogelijk weer de frisse buitenlucht absorbeert, daar is Ninn als een vis in het water tussen de voorbij razende treinen. Elk station, ieder hoekje en bankje is voor haar bekend terrein. De metro is haar veilige haven, tenminste…

In een van de vele stations ziet ze een opmerkelijke verschijning jagen op (n)iets. Het enige wat ze ziet, is een warrige man die in de lucht slaat met een visnetje en roept dat ze met zoveel zijn. Als de man even later vertelt dat hij vlinders ziet in de mooiste kleuren, denkt Ninn dat hij zich vergist. Als ze hem daarop wil wijzen is hij verdwenen.

Scenario met originele insteek
Het verhaal heeft een frisse insteek, voorzien van een mooie filosofische gedachte. De vlinders zijn de gedachten van de mensen in de metro. Ideeën hebben een kleur, zorgen dragen een andere kleur met zich mee en plezier evenzo.

De reizigers denken tijdens hun rit aan van alles. Maar zodra hun reis het eindpunt nadert, vertrekt ook de gedachte uit hun brein. De gedachten transformeren in de mooiste vlinders en blijven achter op het station. De vlinders zoeken hun weg en trekken naar de Zwarte Lijn, daar waar je nooit naartoe moet gaan…

Veelgeprezen strip voor jonge lezers
In Frankrijk heeft de reeks al meerdere prijzen en nominaties in de wacht gesleept voor beste kinderstrip. En dat is meer dan terecht. De eerste pagina’s zetten direct de toon, want de tekeningen zien er prachtig uit. Stel je een Frans metrostation voor en je wordt al snel getrakteerd op een paginagrote prent van een karakteristiek station inclusief arriverende metro.

De tekenstijl is aantrekkelijk en de gebruikte perspectieven zorgen ervoor dat je blijft kijken naar de sfeervol ingekleurde illustraties. Na het lezen van de laatste pagina wil je verder blijven lezen. Deze reeks smaakt naar meer. Een aanwinst voor de Nederlandse stripmarkt!

Ninn – 1. De Zwarte Lijn
Scenario: Jean Michel Darlot
Tekeningen: Johan Pilet
Vertaling: BOOM!
Uitgeverij: Kennes
64 pagina’s / hardcover / €15,95

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online:

RECENSIES OVERZICHT
Scenario
Tekeningen
Vorig artikelDe laatste zomerroos: dromerig en donkerblij
Volgend artikelAnaïs Nin fascineert en zindert
ninn-thuis-in-de-metro-van-parijsNinn woont in Parijs. Ze wordt opgevoed door twee metromonteurs die haar met veel liefde proberen groot te brengen. Hoe ouder ze wordt, hoe meer vragen ze stelt over haar afkomst. Het verhaal dat ze gevonden is in de gangenstelsels van de metro is haar wel bekend, maar de exacte locatie is telkens anders. Het wordt tijd om zelf op onderzoek uit te gaan.