Home graphic novel Project Andy: opgedeelde kunst

Project Andy: opgedeelde kunst

Andy

Een tijdje terug werden we door Scratch verrast met Andy: het verhaal over popartist Andy Warhol door illustrator Typex. In 10 delen wordt het levensverhaal van de Amerikaanse kunstenaar verteld. Dit boek is al lang en breed uitverkocht. Althans de Nederlandstalige variant. Bovendien was het met dik 2 kilo topzwaar. Wat handig dat Andy nu opnieuw wordt uitgegeven – in 10 lòsse delen.

Door Jeroen van Esch

Deel 1 ligt al in de winkel: Somewhere over the Rainbow. Voor €7,95 begin je de verzameling. Ik vind persoonlijk deze cover niet zo geslaagd. De kleine Andrej Warhola ziet eruit als een ongemakkelijke mix tussen kind en volwassene. Maar wees gerust: de overige delen maken dit meer dan goed.

In het eerste deel kijken we mee in de periode 1932 – 1946. Inderdaad: de kinderjaren. Maar juist daar zien we al de ontluikende artiest. Andy is anders dan de rest maar weet wat hij wil. In zwart-wit worden we meegenomen tot hij een puber is.

Andy 110 delen
Hoewel ze nog niet beschikbaar zijn konden wij al een blik werpen op de twee volgende in de serie. In deel twee gaat Typex werken met een steunkleur. En in het derde boekje gaat hij los me pop-art kleuren rood, blauw en geel. En vooruit, een tikje roze (ja, desgewenst: magenta) hier en daar. Ofwel: precies de kleur en stijl die past bij de levensfase waarin Warhol zich op dat moment bevindt.

Het mooie is dat ieder deel een unieke uitgave is. Het is geen kwestie van even een ander nummertje op de omslag. Nee, elk deel is voorzien van een totaal andere cover, waarin Typex helemaal losgaat. Natuurlijk: Andy is, heel cliché, vooral een magnifieke reeks voor de liefhebber van zijn kunst en genre. Toch verdient dit project, dat voor de kerst complet moet zijn, een veel breder publiek. Mooi!

Typex – Andy (10 delen)
Uitgever: Scratch
68 pagina’s / €7,95 / softcover (per deel)