Home Nieuws In de vijfde Sherlock Holmes Society is er geen ruimte voor sentiment

In de vijfde Sherlock Holmes Society is er geen ruimte voor sentiment

Afrekenen met een nietsontziende terrorist? Stuur ’s lands beste soldaat terug in de tijd en reken af met de onschuldige vader van de geweldpleger. Vergezocht of niet? Hier is het vijfde deel uit de Sherlock Holmes Society Reeks.

Door Gerriën Groen

Birmingham
1935, het Britse rijk wordt opgeschrikt door een verwoestende bomaanslag die Birmingham compleet van de kaart veegt. Londen is het volgende doelwit van een meedogenloze terrorist. Koning George V roept hem persoonlijk uit tot staatsvijand nummer één, deze man moet een halt worden toegeroepen en wel direct.

Tijdreizen
De Britse vorst neemt geen halve maatregelen en besluit zijn beste soldaat terug te sturen naar het jaar 1895. Om het kwaad met wortel en al uit te roeien moet de vader van de geweldpleger gedood worden. Geen vader, geen zoon, geen bomaanslagen. Dat is logisch.

Johnson
Kapitein Johnson wordt op de zaak gezet en moet deze helse expeditie voor zijn rekening nemen. Helaas (voor de koning) ziet de bommenmaker zijn kans schoon ook mee te reizen richting het verleden. Dit doet hij niet alleen. Zijn mysterieuze, zwijgzame vertrouweling Aeschylus wijkt geen moment van zijn zijde.

Wie is de zoon?
Genoeg ingrediënten voor een duister avontuur dat ook ditmaal niet misstaat in de Sherlock Holmes Society Reeks. Deel vijf wordt nog persoonlijker en gecompliceerder dan de voorgaande edities. Persoonlijker want de terrorist is niemand minder dan… Liam Holmes, de zoon van Sherlock. Gecompliceerder omdat Londens bekendste speurneus niet op de hoogte is van het bestaan van een zoon. Bovendien heeft Holmes genoeg aan zijn hoofd: hij ronselt intussen Owen Chanes voor zijn stichting, waar Hayden Hyatts, Lynn Redstone en dokter Watson al lid van zijn. Wie hoopt op een emotionele ‘hereniging’ tussen vader en zoon, komt bedrogen uit.

Zenuwslopend
Het verhaal is minder gejaagd dan zijn voorganger Besmetting. Er wordt zelfs rustig de tijd genomen om het (bloederige) verleden van de mysterieuze Aeschylus uit de doeken te doen. Het kalmere verloop betekent niet dat het verhaal inlevert aan grimmigheid. Bomaanslagen, vechtpartijen, een plottwist en een zenuwslopende slotscene zorgen voor de nodige dreiging. Positief dus.

Drastisch
Hoewel absoluut noodzakelijk voor het verdere verloop van het verhaal, bekruipt mij het gevoel dat het een nogal drastische ingreep is: Sherlock Holmes (de vader) die moet boeten voor de daden van Liam (de zoon). Samen met een verdwaald schoonheidsfoutje vanwege de vertaling, zijn dat de enige puntjes van kritiek.

Meer rondingen
Schrijver Cordurié heeft tekenaar Toulhoat ingeruild voor een nieuwe illustrator. Dat heeft niks met diens (in)competentie te maken. Elk deel uit de Society Reeks wordt verzorgd door een andere tekenaar. Ditmaal valt de eer ten deel aan Fabio Detullio. De vormen van de gezichten zijn ronder, minder hoekig en gedetailleerder dan die in het voorgaande deel. Niet beter of slechter maar passend bij het verhaal. Net als Toulhoats illustraties in Besmetting.

Warmer
Voor de inkleuringen heeft Gonzalbo de kille kleuraccenten aan de kant geschoven en verruild voor kleuren uit het warmere palet. Dit is een geslaagde keuze, hierdoor komt het licht/schaduwspel goed uit de verf. De donkere blikken sluiten naadloos aan bij de grimmige sfeer van het verhaal. Dik voor mekaar dus.

Verrassing
Dat er na Sherlock Holmes Society 4 – Besmetting nog een deel in de boekwinkel verscheen, was voor mij een verrassing. De Keelodge-affaire is weliswaar succesvol ten einde gebracht, de Society Reeks gaat door. En gelukkig maar…

Conclusie
De zonden van de zoon smaakt naar meer. Het verhaal wordt netjes opgebouwd, een plottwist en cliffhanger zorgen voor een waardig slot van de strip. Gelukkig komt er meer. In Frankrijk ligt de zesde editie van de reeks al in de schappen. Laat de Nederlandse vertaling maar komen.

Sherlock Holmes Society 5: De zonden van de zoon
Scenario: Sylvain Cordurié
Tekeningen: Fabio Detullio
Uitgeverij: Daedalus
56 pagina’s / €22,50 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: