Home Nieuws De Strip Speeddates van juli 2023

De Strip Speeddates van juli 2023

Summer of love… Nou ja, op die zomer valt op dit moment best wat af te dingen. En hoe de love eruit ziet hangt maar net van je situatie af. Hoe dan ook: we hebben weer een aantal mooie nieuwe stripboeken die we aan je willen voorstellen! Zoals gebruikelijk gaan we weer alle kanten op: van tropische thriller naar science fiction en van een dubieuze paus naar fantasy.

Door Martijn Douma, Bastiaan van Esch en Gerriën Groen


MacGuffin & Alan Smithee 3: ‘Summer of love’

Scenario: Michel Viau
Tekeningen en inkleuring: Ghyslain Duguay
Uitgeverij: Hum!

64 pagina’s / softcover / € 10,95

1967: de Summer of Love! Geheim agenten MacGuffin en Alan Smithee komen erachter dat het niet overal in de VS love, peace & happiness is. Kijk maar naar de rassenrellen in plaatsen als Harlem, Birmingham AL en Detroit. Tegenover de KKK staan de Black Freedom Fighters op.

MacGuffin houdt zich op de grens met Mexico bezig met het opsporen van de productie van een nieuwe, gevaarlijke drug. Smithee is op zoek naar een zwarte studente, die om onbekende redenen op de vlucht geslagen is. Bovendien worden er snode plannen gesmeed om een burgeroorlog uit te lokken. Wat een gedoe allemaal!

Een mengelmoes van ernstige zaken en ongein komt in razende vaart op je af. Het verhaal zit vol leuke, grappige types en enkele beroemdheden. Er zijn allerlei waargebeurde elementen in verweven, met een diepere laag tot gevolg. De tekeningen zijn wederom toegankelijk, vrolijk en dynamisch. Groovy baby! De gezichten zijn bijna karikaturen. Heerlijk album! (MD) ****


Rommelgem 3: ‘Koolstofatomen en steroïden’

Scenario: David Etien
Tekeningen: Beka
Uitgeverij: Dupuis
56 pagina’s / softcover / € 9,99

Ongewenste zwangerschappen en de positie van de vrouw zijn voor graaf Pancratius Rommelgem een middel om aan beide zaken iets te willen doen.

Graaf Rommelgem wordt vader, maar zijn vriendin wil het kindje niet houden. Ze besluit een illegale abortus te ondergaan en vindt daarbij de dood. Een ethisch thema behandelen in een strip als deze is enerzijds gewaagd, maar ook dapper. Als man kon je in principe je gang gaan, maar als je als vrouw zwanger raakte stond je leven letterlijk ‘on hold’.

In deze razendsnelle vertelling met uitstekende tekeningen word je meegenomen in de ontwikkeling van de ‘superpil’. Pancratius trekt samen met Margaret Sanger op om het anticonceptiemiddel in Boston te krijgen. In conservatief Amerika wordt hen dat niet bepaald in dank afgenomen. Maar in veel gevallen is het toch zo dat de aanhouder wint? (BvE) ****


Hard Rescue 2: ‘Nulpunt’

Scenario: Harry Bozino
Tekeningen: Roberto Meli
Inkleuring: Chiara di Francia
Uitgeverij:Daedalus
aantal pagina’s 56 / softcover / €9,95

Nulpunt is het tweede en tevens laatste deel van Hard Rescue, een verhaal naar de succesroman Point Zéro van Antoine Tracqui.

Caleb McKay en zijn handlangers worden door een geheimzinnige zakenman ingehuurd om een mysterieus ei te ontvreemden uit een verborgen basis op Antarctica. Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot. Team Hard Rescue moet zich zien te ontdoen van een specialistische eenheid aangestuurd door Het Witte Huis zelf. Wat volgt is een zenuwslopend gevecht. Tegelijkertijd probeert McKay antwoorden te krijgen op vragen uit het verleden rondom zijn grootvader Alexander McKay.

Het tweede deel van Hard Rescue is een spectaculair actieverhaal. De sprongen tussen heden en verleden houden de lezer tot de laatste bladzijde bij de les. Saladin brengt de karakters tot leven met veel aandacht voor emoties en gelaatsuitdrukkingen. De illustraties passen precies bij de sfeer die auteur Bozino neerzet. (GG) ****


Six 1: ‘Het bloedbad van Tanque Verde’

Scenario: Philippe Pelaez
Tekeningen en inkleuring: Javier Sánchez Casado
Uitgeverij: Dargaud
56 pagina’s / softcover / € 9,95

Ergens rond 1860 wordt bij Tanque Verde, Arizona, een familie uitgemoord. De tienjarige zoon is de enige overlevende, hij is ‘slechts’ een oog kwijtgeraakt. Deze Kid wordt in het dorp opgevangen door de prostituee Elsie. Ondanks alle ellende gloort er hoop, want de lokale grootgrondbezitter Helleck wil hem adopteren. Een onverwachte wending leidt ertoe dat Kid en Elsie moeten vluchten. Tegelijkertijd ontsnappen een gedeserteerde korporaal en indiaan uit de gevangenis, bevrijden ze een slaaf en redden een non. Deze groep zal het noodgedwongen samen moeten rooien.

Een ‘bende van zes’ bestaand uit uiteenlopende karakters wordt gevormd in dit eerste deel van een vierluik. Dat is op zich niet bijster origineel, want personages en bendes als deze zijn wijdverbreid te vinden in westerns. Toch heeft dit stripboek veel charme: er is goed nagedacht over de achtergrond van de personages en de bad guys nemen ernstige vormen aan. De verteller filosofeert daarbij over de rauwheid van het echte Wilde Westen. En om het af te maken zijn de tekeningen geweldig. De verwachtingen van een spannend vervolg worden gewekt. Halve ster eraf vanwege het Vlaamse taalgebruik. (MD) ****


Galaxa 4: ‘Tintors terugkeer’

Scenario: Peter van Gucht
Tekeningen: Romano Molenaar
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
40 pagina’s / softcover / € 7,99

In deze spin-off van ‘De rode ridder’ strijdt Galaxa tegen het kwaad. Als Cyclopendoder staat ze in hoog aanzien. In het vorige deel kon ze ternauwernood ontsnappen naar Tyriffa. Nu probeert ze asiel te krijgen in de hoofdstad Raddish.

Als er berichten binnenkomen dat de draak uit de mythen ontwaakt is, gaat ze mee om ertegen ten strijde te trekken. Maar het monster blijkt uit steen te bestaan en daarmee niet eenvoudig uit te schakelen. De enige manier om het ding te doden is het zwaard van Tintor. Maar dan moet ze die eerst nog weten te vinden.

De verhaallijn is eenvoudig te volgen en kent een redelijk simpel plot. Wat mij opvalt is dat in dit soort stripverhalen de harten van sommige karakters heel snel op hol worden gebracht. Zet een man naast de vrouwelijke hoofdpersoon en het gevolg is altijd een dampende liefdesscène tussen twee mensen die elkaar nog maar net hebben ontmoet. Leuk voor de vaart van het verhaal, maar verder is het vrij inhoudsloos. (BvE) ***


Een Paus in de geschiedenis 5 – ‘Pius XII: Tegenover het Nazisme – deel 1

Scenario: Theá Rojzman
Tekeningen en inkleuring: Érik Juszezak
Uitgeverij: Daedalus
56 pagina’s / softcover / € 9,95

Pius XII, geboren als Eugenio Pacelli, was kerkvorst van 1939 tot aan zijn dood in 1958. Dankzij zijn vermeende sympathie aan het adres van Adolf Hitler wordt hij Hitlers paus genoemd.

In 1963 ontmoeten Rachel en Miriam elkaar geheel toevallig. Van de Joodse Rachel is een groot deel van haar familie gedeporteerd. Zij verafschuwt de ‘wandaden’ van Pius XII ten tijde van WO II. Miriam is de dochter van de opperrabijn in Rome, die als eerbetoon aan Pius XII de doornaam Eugenio aannam. Miriam vertelt het levensverhaal van Pius XII en neemt Rachel mee naar verschillende locaties om haar beeld van de paus te veranderen.

Verwacht geen spektakel in dit vijfde deel van Een paus in de geschiedenis, maar een feitelijk goed onderbouwde kennismaking met Eugenio Pacelli biedt de strip zeker wel. Het tekenwerk is wisselvallig, de illustraties zijn relatief eenvoudig neergezet. Op sommige plekken met een vette lijnvoering waardoor het geheel hier en daar kleurplaatachtig aandoet. Het uitgebreide dossier door Bernard Lecomte is een fijne bonus. (GG) ***½


Code Kimono 7: ‘A.M.N.’

Scenario: Jean-Yves Brouard
Tekeningen: Francis Nicole
Uitgeverij: Arboris
48 pagina’s / softcover / € 11,95

De piloten die gestationeerd zijn op het Franse vliegdekschip ‘Charles de Gaulle’ spelen weer een grote rol in de strijd tegen de terroristen van Al-Mountaqimoun. Vanuit Arakistan hebben de terreurplegers het gemunt op de westerse wereld en met name op Parijs. Hun leider Tarik Ben Kadar heeft een aantal bloederige aanslagen gepland met een nucleaire inhoud.

Piloot Rabbit heeft een nieuwe naam gekregen en gaat nu verder onder de naam ‘Phebus’. Na een vlucht wil hij landen op het vliegdekschip, maar hij krijgt de waarschuwing dat zijn neuswiel niet vergrendeld is. Landen is daarom onmogelijk en hij moet uitwijken naar het vaste land. Daar wordt hij aangezien voor spion. Phebus moet alles op alles zetten om zijn vrijheid terug te krijgen en Frankrijk te behoeden voor het dreigende kwaad.

Liefhebbers van Top Gun zullen deze strip waarderen. De strip is in 2005 al uitgebracht in het Frans en je merkt aan het scenario hoe gevoelig 11 september ligt in de verhaallijnen van deze reeks. De tekeningen zijn duidelijk verouderd, maar het leest fijn weg. (BvE) ***½


De dames van de Pillar To Post 1: ‘June’

Scenario: Teresa Radice
Tekeningen en inkleuring: Stefano Turconi

Uitgeverij: Hum!
64 pagina’s / hardcover / € 19,95

Plymouth, 1810. Na de gebeurtenissen in De verboden haven zetten de dames hun werkzaamheden in het bordeel Pillar to Post voort. De sterke eenarmige Maori Tane, die nieuw is in het land, wordt aangenomen om vervelende klanten de deur uit te gooien. Prostituee June heeft een goede klik met de man en krijgt stukje bij beetje te horen hoe hij in Engeland is beland. Er gaat dan ook een schok door de hoerenkast wanneer de Maori wordt opgepakt omdat hij “uiterst gevaarlijk” zou zijn. Dat laten June en haar collega’s niet zomaar gebeuren…

De potloodschetsen waar tekenaar Turconi zich van bediende in De verboden haven heeft hij in dit album voorzien van een fijne inktlaag. Bovendien heeft hij zijn tekeningen ingekleurd. Het resultaat mag er zijn: wat een fraaie tekenstijl heeft de man! De tekeningen zijn her en der wat ondeugend, maar wat wil je met deze hoofdpersonen. Echt plat wordt het gelukkig niet. Heerlijk verhaal, interessante setting en prachtig getekend. De diepgang van de voorganger wordt niet gehaald, maar dat is logisch. (MD) ****


Manie schaafijs

Scenario: Zindzi Zevenbergen
Tekeningen: Hedy Tjin
Uitgeverij: De Harmonie
176 pagina’s / softcover / € 22,50

Een boek met illustraties van Zindzi Zevenbergen en Hedy Tjin, dat gaat over de jonge Francisco. Hij woont op Madeira en reist als verstekeling op een schip naar Santos, Brazilië. Onderweg wordt hij ontdekt en lijkt alles voor niets geweest. Een vrouw met een vogelverenhoed biedt wellicht een kans op een toekomst op het Zuid-Amerikaanse continent. Hij weet Suriname te bereiken en ontdekt tijdens een klus op Trinidad het schaafijs.

Het verhaal over Francisco wordt afgewisseld door dialogen tussen zijn ooms en tantes. Ze vertellen over zijn reis en zijn plannen. Verder wordt op een kleurrijke manier veel informatie gegeven over Madeira, over andere locaties en andere nuttige feiten.

Dit verhaal is gericht op jonge lezers, maar is ook uitstekend te lezen door jongeren van geest. Manie schaafijs is het nieuwste project van Zindzi Zevenbergen. Eerder werkte ze al succesvol samen met Hedy Tjin voor de met de Zilveren Griffel en Zilveren Penseel bekroonde Gouden Sikkel. De illustraties moet je kunnen waarderen. De stijl is typisch, maar niet uitzonderlijk te noemen. (BvE) ***


Laat mijn hand niet los

Scenario: Fred Duval, naar het boek van Michel Bussi
Tekeningen: Didier Cassegrain
Uitgeverij: Dupuis – Collectie Vrije Vlucht
136 pagina’s / hardcover / € 32,50

Vrijdag 29 maart, 2019. Liane en Martial Bellion vieren met hun dochtertje Sofa vakantie op het tropische eiland Réunion. Wanneer Liane verdwijnt uit haar hotelkamer, wordt Martial aangewezen als hoofdverdachte. Kapitein Aja en haar rechterhand Christos starten hun onderzoek en verhoren hem. Vervolgens gaat hij er met Sofa vandoor, waarmee hij schuld lijkt te bekennen.

De verdachte blijkt het eiland zeer goed te kennen. Vreemd, voor een toerist. Hij weet zijn locatie en beweegredenen volledig in mist te hullen. Voor Aja en Christos begint een race tegen de klok om de verdachte te vinden en de mist weg te blazen. Het hele eiland wordt afgespeurd en het verleden van de Bellions uitgeplozen.

Na Zwarte waterlelies (Vrije Vlucht/Dupuis) en Ogen zo blauw (Daedalus) heeft Fred Duval weer een boek van Michel Bussi verwerkt tot een scenario. Dat heeft hij ook nu heel verdienstelijk gedaan. Je wordt meegenomen in het politieonderzoek, raakt betrokken bij het oplossen van dit mysterie. En dat in volle vaart, de druk en spanning nemen voelbaar toe. Terwijl je ook meekijkt vanuit het perspectief van Martial – de drijfveren van zijn acties zijn overigens wat minder sterk. Voeg daar de fraaie tekeningen van Cassegrain aan toe en een geweldige enscenering, op het tropische Réunion, en je hebt een dijk van een strip. Top-5 materiaal! (MD) *****


De werelden van Thorgal – De jonge jaren 11: ‘Grym’

Scenario: Yann
Tekeningen: R. Surzhenko
Inkleuring: Elvire de Cock
Uitgeverij: Le Lombard

48 pagina’s / softcover / € 9,95

Op het eiland Grønthåren wacht Aaricia in gevangenschap de terugkeer van Thorgal af. Ze komt erachter dat er een verstoten volk leeft in grotten. Ze sluit vriendschap met Grym, een jonge vent uit dat volk. Intussen belandt Thorgal in de Tussenwereld. Daar geven de drie Harpyfavas, de ‘spinsters van het lot’, hem de kans terug te keren. Uiteraard gaat hem dat wat kosten.

Ook de jeugdige Aaricia toont aan sterk te zijn. De Tussenwereld komt natuurlijk voort uit de Noordse mythologie en wordt creepy neergezet. De genuanceerde situatie van het grottenvolk is een aardige vondst. Fijne tekeningen weer van Shurzenko. Dit stripboek heeft voldoende ingrediënten om je het verhaal in te zuigen, maar zal in het geheel van de Thorgal reeksen niet al te veel blijven hangen. (MD) ***