Home Nieuws ‘De adem van de duivel’ uitgeroepen tot album van het jaar 2023

‘De adem van de duivel’ uitgeroepen tot album van het jaar 2023

Tijdens de awardshow van Het Stripschap in het Forum in Groningen is ‘De adem van de duivel’ van Ken Broeders uitgeroepen tot album van het jaar 2023. De tekenaar ontvangt hiervoor de Stripschapspenning.

Door: Bastiaan van Esch

In een goed gevulde zaal vonden vandaag, zaterdag 16 maart, de uitreikingen plaats van Het Stripschap. De categorieën waren duidelijk: beste album, beste jeugdalbum, beste debutant en beste info & integraal. De winnaars werden bekendgemaakt aan het publiek en aan de kijkers die meekeken via de livestream.

De adem van de duivel van Ken Broeders werd uitgeroepen tot album van het jaar. Van ons kreeg het boek, uitgegeven in een luxe linnen variant, 5 hele dikke sterren toebedeeld. Een greep uit de recensie om een beeld te schetsen van hoe terecht deze uitslag is:

Top 5-materiaal
De titel doet vermoeden dat het een duister en satanisch boek is, maar het is werkelijk fantastisch. De tekeningen van een grote schoonheid en de inkleuring is om je vingers bij af te likken. Op de redactie noemen we zulke boeken ’top 5-materiaal’. En dit complete verhaal heeft het allemaal. Het is gebaseerd op historische gebeurtenissen, er wordt een sterk en geloofwaardig verhaal verteld en de tekeningen zijn buitengewoon goed.

Overige winnaars
De prijs voor beste jeugdalbum ging naar ‘Jules Verne 2’ van Robbert Damen en Daniël van den Broek. De beste debutant is Maarten van der Meer voor zijn strip ‘Hoogspanningsmast’. Mariella Sormani en Erwin Lammerts wonnen met ‘De Generaal’ deel 8 de penning voor de beste integrale uitgave.

Stripschapsprijs
Zoals eerder bekendgemaakt werd is de stripschapsprijs uitgereikt aan Wilma van den Bosch. De Donald Ducktekenaar kon gelukkig nog net haar prijs in ontvangst nemen. De Nederlandse Spoorwegen belemmerden haar weg naar het Forum in Groningen behoorlijk.