Home Strip Speeddates De Strip Speeddates van februari

De Strip Speeddates van februari

Nu we een nietsontziende sneeuwstorm overleefd hebben en de lente spontaan voor de deur staat, is het tijd voor de Strip Speeddates van februari! Acht fijne titels om het voorjaar mee in te luiden!

Door Martijn Douma & Jeroen van Esch


Sonora 3/3: De gebroken droom

Tekst: Jean-Pierre Pécau
Tekeningen: Benoît Dellac
Uitgeverij: Silvester Strips
56 pagina’s / softcover € 9,95 / hardcover € 19,95

Generaal De Freney en zijn huurlingenleger vertrekken in 1851 naar de Mexicaanse provincie Sonora, om daar een onafhankelijke staat van te maken, liefst onder Franse vlag. Onderweg loert er gevaar: er waart veel gespuis rond en ook indianen. Adjudant Maximilien Bonnot is nog steeds op zoek naar degene waar hij wraak op wil nemen. Maar nu twijfelt hij aan de intenties van de generaal en diens vingervlugge, schietgrage, jonge hulpje Tortillard.

De tekeningen van Benoît Dellac zijn weer erg fijn en het verhaal bevat prima dialogen. De vraag is natuurlijk of Maximilien zijn wraak gaat krijgen. Eigenzinnige western, gebaseerd op een waar verhaal. Genieten voor liefhebbers van het genre! ****


Nottingham 1: Het losgeld voor de koning

Tekst: Vincent Brugeas & Emmanuel Herzet 
Tekeningen: Benoît Dellac
Uitgeverij: Le Lombard
56 pagina’s / softcover € 8,50 / hardcover € 16,95

Een interpretatie van de legende van Robin Hood, waarin Robin en de sheriff van Nottingham een en dezelfde persoon zijn. Interessant uitgangspunt… Brugeas en Herzet hebben een dilemma bedacht waardoor de sheriff zich logischerwijze genoodzaakt ziet om te doen alsof hij trouw is aan Jan zonder Land. Die regeert in afwezigheid van zijn broer, koning Richard. Aan de andere kant wil hij het volk steunen. Lady Marian, een Saksische dame, staat hem bij vanuit haar kasteel.

Dit album verhaalt vooral over de ontstaansgeschiedenis van deze situatie, van Robin Hood krijgen we nog niet al te veel te zien. De afdronk is dan ook dat de kop eraf is. De tekeningen zijn geweldig: Benoît Dellac zet de beelden uit de late middeleeuwen trefzeker neer, met gevoel voor drama ook. Prima begin, zeer benieuwd naar de acties van Robin Hood! ****


De koerier van Casablanc 2/2: ‘Asmaa’

Tekst: Pascal Davoz
Tekeningen: Philippe Tarral 
Uitgeverij: Silvester Strips
48 pagina’s / softcover € 9,95 / hardcover € 19,95

De luchtpostmaatschappij komt in zwaar weer terecht. Piloot Hercule verdwijnt ineens en de vliegtuigen van de concurrent zijn gesaboteerd. Dan wordt de vrouw van de directeur ook nog eens ontvoerd, terwijl ze zich heeft voorgedaan als piloot Adrien Delamare en hem heeft vervangen tijdens een vlucht. Adrien gaat achter haar aan maar wordt zelf onderweg ook gedwongen tot landen en gevangen genomen. Wat is hier aan de hand?

Dit slot van een tweeluik biedt meer vertier dan het eerste deel. Het Marokkaanse landschap dat voorbij komt zie je niet zoveel in strips, dat is een pluspunt. Tarral zet de vliegtuigen en andere voertuigen goed neer. Aardige vliegtuigstrip. ***


Duke 5: ‘Je bent een pistolero’

Tekeningen en inkleuring: Hermann
Tekst: Yves H. 
Uitgeverij: Le Lombard
56 pagina’s / softcover € 8,50 / hardcover € 16,95

Morgan Finch (“Duke”), en Swift zijn op de vlucht voor een stel blauwbloezen die voormalige slaven zijn. Ze zijn uit op het geld dat Duke bij zich heeft en houden hun blanke luitenant gevangen. De zwijgzame Duke is niet alleen op de vlucht maar ook op zoek naar een vrouw die veel voor hem betekent. Ze is doelbewust ontvoerd door iemand uit een ver verleden. Via flashbacks krijgen we bovendien mee hoe Duke – volledig tegen zijn zin in – als jongen de scherpschutter is geworden die hij nu is.

82 is Hermann inmiddels, maar zijn tekeningen mogen er nog steeds zijn! Zijn karakteristieke stijl verveelt niet: hij is in vorm en strooit met fraaie landschappen. Een kniesoor die dan nog let op enkele getekende mispeertjes. Zoon Yves H. (53) heeft een degelijk verhaal afgeleverd: niet al te verrassend, maar spannend en met een vlot leestempo: we bleven geboeid doorlezen. De karakters zijn allemaal op de een of andere manier aan Duke verbonden, wat een diepere laag oplevert. De opmaat naar een ongetwijfeld bloederig vervolgalbum. Een lekkere maar donkere western! ***½


XIII 27: Geheugen opgeladen

Tekst: Yves Sente
Tekeningen: Iuri Jigounov 
Uitgeverij: Dargaud
48 pagina’s / softcover € 8,50 / hardcover € 16,95

De Mayflower Stichting, een extreem conservatieve organisatie, dwingt XIII een aanslag te plegen door twee kinderen te ontvoeren. Zijn schot – nota bene op de Paus gericht – is bijna letterlijk het startschot voor een aanval op het Capitool, inclusief president, en een machtsovername in de Verenigde Staten door de stichting. Ai ai ai, wat een pijnlijk actueel thema… Voeg hier een aanslag door moslimextremisten aan toe, generaal Carrington en kolonel Jones die op de vlucht moeten en de Ku Klux Klan en je hebt een van de meest actierijke stripboeken van de laatste jaren in handen!

Niet dat het allemaal even goed te volgen is: vooral het begin is chaotisch. Als je de complexiteit en gelaagdheid van de ‘oorspronkelijke’ 19 delen even vergeet heb je hier een prima actiethriller, waarbij de adrenaline je naar het hoofd zal stijgen. De realistische tekeningen van Jigounov zijn erg goed en komen een heel eind in de richting van oorspronkelijke tekenaar Vance. ***½


Lucky Luke – Een cowboy tussen het katoen
Tekst: Jul
Tekeningen: Achdé
Uitgeverij: Lucky Comics
Vertaling: James Vandermeersch

48 pagina’s / softcover / € 7,95

Onze poor, lonesome cowboy is van de één op de andere dag schatrijk! Hij heeft een enorme katoenplantage geërfd in Louisiana en de bedoeling is dat hij daar de scepter gaat zwaaien. Als grootgrondbezitter heeft hij tevens de beschikking over een heel leger zwarte slaven.

Maar Lucky Luke moet er niet aan denken om zich als witte baas te gaan verrijken ten koste van de slaven. Hij komt dan ook binnen de kortste keren in aanvaring met zijn buren, die in het zuiden van de VS er een burgeroorlog voor over hadden om de situatie te laten zoals hij was. Leuk feitje is dat één van de hoofdrollen is weggelegd voor Bass Reeves, de eerste zwarte U.S. Marshal. Hij heeft echt bestaan en was net als Luke een begenadigd schutter. Check ook eens de reeks van Silvester, Marshal Bass. ‘Een cowboy tussen het katoen’ is een toffe uitgave, waarin zelfs de Daltons een verrassende rol spelen.

****


De Blauwbloezen 65 – De oorlogscorrespondent
Tekst: Munuera & Béka
Tekeningen: Munuera
Uitgeverij: Dupuis
Vertaling: Boom

56 pagina’s / softcover / €7.95

We blijven een beetje hangen in de regio. Een geweldige reeks met alweer de vijfenzestigste titel… Hoewel? ‘Waren we niet bij vierenzestig gebleven?’ vraagt de oplettende lezer zich af.

Klopt helemaal. En het album begint met een verklaring. ‘De oorlogscorrespondent’ is wel degelijk het vijfenzestigste album. Maar de werkzaamheden aan nummer vierenzestig zijn gestaakt omdat scenarist Raoul Cauvin er het bijltje bij neergegooid heeft. Tekenaar Willy Lambil blijft wel maar had even nodig om dit te verwerken. Om de reeks toch te continueren is besloten om de uitgaves om te wisselen. Zwaargewicht Munuera en schrijversduo Béka hebben daarom De oorlogscorrespondent voor hun rekening genomen.

Ze trakteren ons op een fijne, rijk geïllustreerde inleiding en schieten direct door naar een uitstekend getekend en geschreven verhaal. Wat mij betreft mogen ze blijven. ****


Jelmer II – Ik ben gezien
Tekst: Josse Pietersma
Tekeningen: Roelof Wijtsma
Uitgeverij: Personalia
46 pagina’s / softcover / € 8,95

Mysterieus en bizar. De Kruistochten die werden gevoerd tegen de heidenen die het Heilige Land hadden veroverd.

Jelmer is één van de duizenden kruisvaarders die in 1218 de Egyptische havenstad Damiate belegeren. Via deze omweg willen ze Jeruzalem benaderen. Er moet alleen nog éééven een flinke hindernis worden genomen. Met de prediker Olivier van Keulen en bouwmeester Hendrik heeft hij een fantastisch aanvalsplan bedacht. De Friezen bouwen een varend fort om de machtige Kettingtoren, midden in de Nijl, te veroveren. Iedereen ziet Jelmer als de Uitverkorene. Maar wat nu, als hij er zelf niet meer in gelooft?

Ook in dit tweede deel proef je het stof, de angst van de soldaten en de machtswellust van de leiders. We zien uit naar het volgende deel! ***½