Wat een prachtig stripjaar hebben we achter de rug. Zoveel mooie titels verschenen er in 2022, en met een gemiddeld aantal van 2 recensies per week zou je bijna het overzicht verliezen. Op het heetste moment van het jaar is ons team uitgebreid met Jolijn en Gerriën en de complete redactie heeft een top-5 ingeleverd!
Door Jeroen, Martijn, Bastiaan, Jolijn en Gerriën
Bastiaan
1 – Bleekwater – Joris Mertens – Oogachtend
Een graphic novel in de sfeer van een donkere en verregende stad vol neonverlichting en met een behoorlijke klodder crime-noir. De tekeningen van Joris Mertens zijn superieur en het verhaal leest als een trein.
2 – Nello en Patrasche – Griffo & Legendre – Kennes
Wederom een grote westerse stad waarin de ellende de boventoon voert. Dit maal speelt het verhaal zich af rond 1872 in Antwerpen. Een onlangs verschenen stripverhaal zonder gunstige afloop.
3 – Steven Severijn 1. – Fené Follet – Arboris
Je hebt mooie tekeningen en tekeningen die neigen naar perfectie. De integrale uitgave van Steven Severijn behelst de eerste drie verhalen van de wereldreiziger en zijn allemaal beeldschoon en voorzien van een sterk uitgewerkt scenario.
4 – De wereld van Sofie – Nicoby & Zabus – Scratch Books
Sofie is druk bezig met klimaatbewust bezig te zijn, maar tegelijkertijd stelt ze zichzelf veel vragen. Als ze op een dag een brief krijgt met een cursus filosofie beleeft ze het ene na het andere avontuur. Ze reist van tijdvak naar tijdvak en raakt in gesprek met oude Griekse filosofen en vele anderen om antwoord te vinden op al haar vragen.
5 – Madeleine, verzetsstrijdster 1 – Morvan, Riffaud & Bertail – Daedalus
Verhalen over verzetsstrijders moeten verteld blijven worden. Madeleine Riffaud is dik in de negentig en haar verhaal wordt op sterke wijze opgetekend door Jean David Morvan en Dominique Bertail. Het eerste deel is goed ontvangen en verdient een plek in mijn top 5.
Gerriën
1 – Van Istanbul naar Bagdad – Kolk & Grunberg – Personalia
Grunberg legde in 2010 per auto en trein een reis van Istanbul naar Bagdad af. Hanco Kolk pikte de columns van Grunberg op in het NRC Handelsblad en verwerkte ze tot een prachtig verhaal. De illustraties laten een indrukwekkende schaduwspel zien. Deze heruitgave is wat mij betreft een voltreffer. De graphic novel staat daarom met stip op één in mijn lijst.
2 – Lanfeust van Troy 9: ‘Het Hakketakkende bos’ – Arleston & Tarquin – Uitgeverij L
Een fantasy schrijven waarin humor de boventoon voert, beheerst Arleston als geen ander. De Lanfeust-reeks bestaat al enige tijd en heeft niet aan kracht ingeboet. Hetzelfde geldt voor Arquins tekeningen, die zijn weer dikke prima!
3 – Olympus Mons 6: ‘Einstein’ – Bec & Raffaele – Daedalus
Een duistere SF-strip die leest als een goede actiefilm. Spanning, wisselingen in tempo, cliffhangers, Einstein heeft het allemaal. Becs scenario en Raffaeles intense tekenwerk blijken een geslaagde combinatie.
4 – De wouden van Opaal 13: ‘De haven der dromen’ – Arleston & Martino – Uitgeverij L
Nogmaals Arleston, deze keer samen met Martino. Het verhaal is vermakelijk maar het zijn vooral de illustraties die de show stelen. Het spel tussen licht en schaduw tillen deze strip grafisch tot een hoog niveau.
5 – Naar Texas en terug – De Leijer & De Leijer – De Harmonie
Het is een graphic novel die mijn top 5 complementeert. Hoewel de tekeningen misschien wat eenvoudig zijn, is het scenario erg origineel. Het plot is wat aan de zware kant. Een vader en zoon die elkaar gaandeweg het leven zijn kwijtgeraakt en daarom besluiten een roadtrip te maken. De verslaglegging van de reis wordt vanuit beide oogpunten weergegeven. Junior en senior beleven de reis op een compleet andere manier. Bovendien wordt de lezer getrakteerd op recensies van Amerikaanse eettentjes.
Jeroen
1 – Bleekwater – Joris Mertens – Oogachtend
In Bleekwater rijden we mee met François. Hij brengt de bestellingen van de stomerij rond, ergens in een grote stad. Het lijkt alsof het al weken onophoudelijk regent, zonder ook maar een greintje verbetering in het vooruitzicht. De regen en neonverlichting zijn prachtig uitgewerkt. En het scenario eveneens.
2 – Amoras – Charel Cambré & Marc Legendre – Standaard Uitgeverij
Deze spin-off van Suske en Wiske, speciaal gericht op een wat ouder publiek vind ik echt fantastisch. Met de regelmaat van de klok verschijnt er een nieuw album. Zo veel sterker dan de gewone reeks. Originele verhalen met bekende personages, maar volwassen uitgewerkt.
3 – Draver 1 – Sasha Jovanovich – Scratch Books
Hebt u zich wel eens afgevraagd waarom het fenomeen graphic novel überhaupt bestaat? Waarom er strips in de schappen liggen? Simpel natuurlijk. Vaak is een verhaal niet met woorden alleen te beschrijven. Terwijl ze wel verteld moet worden. Zo’n situatie hebben we hier te pakken. De Draver, van Sasha Jovanovich. Een modern sprookje voor volwassenen met inlevingsvermogen.
4 – De verboden haven – Teresa Radice & Stefano Turconi – Hum!
De verboden haven verschijnt en verdwijnt in de mist, maar bijna niemand krijgt hem te zien. Áls iemand die haven al bereikt, keert hij niet meer terug om ons erover te vertellen. Indrukwekkend album dat ik gesigneerd en al cadeau kreeg. Weergaloos en met veel gevoel voor sfeer getekend. Pronkstuk in mijn collectie.
5 – Lupin – Vincent Mallié – Davidsfonds
Vergeet de Netflix serie Lupin. Hoe grappig ook, het heeft weinig van doen met de originele gentleman-dief. Deze werd geschapen door de Franse schrijver Maurice Leblanc. Het beduimelde boekje waar op tv mee geschermd wordt, is prachtig heruitgegeven. Geen strip, maar een kunstboek zoals ik ‘m graag op tafel heb liggen.
Jolijn
1 – Androïden 9: ‘De herder’ – Antoine Tracqui & Sylvain Ferret – Daedalus
De strip is geschreven vanuit een ontzettend interessant perspectief. Je ziet vanuit een buitenaards en ver ontwikkeld wezen hoe de aardbewoners zich door de eeuwen heen ontplooien. Je gaat met sprongen in de tijd van Abraham, naar Rome naar Duitsland in 1942. Het gaat over het schrift, godsdiensten en menselijke emoties die de Androïden zelf niet voelt. Het is echt een ontzettend toffe kijk op de geschiedenis.
2 – De dode monnik 1: ‘Het vervloekte manuscript’ – Jean-David Morvan & Scietronc – Daedalus
Dat het een geheimzinnig verhaal is, spat er in de tekeningen van af. Het verhaal speelt zich voornamelijk af rondom een klooster. Het gigantische gebouw is griezelig en doemt op uit de duisternis. De mystieke sfeer blijft van kaft tot kaft hangen. De tekeningen trekken je hierin mee. Er wordt niet altijd veel tekst gebruikt, omdat de gezichten vaak al genoeg zeggen. Soms zijn de personages zo goed afgebeeld dat het haast filmisch is. Je ziet ze nog nét niet bewegen.
3 – Enola Holmes 4: ‘Het geheim van de waaier’ – Serena Blanco – Daedalus
Ik vind deze strip van hoge kwaliteit. Als eerste de tekeningen, ze zijn ontzettend kleur- en fantasierijk, met een paars-roze ondertoon. Ze hebben wat sprookjesachtigs en de sfeer wordt goed weergegeven. Het plot zit ontzettend goed in elkaar maar is toch niet te ingewikkeld voor jonge lezers. Ook bevat het verhaal hier en daar wat feminisme over de zelfstandige vrouwelijke detective Enola. Kortom, ik ben enthousiast!
4 – Het Heartstopper jaarboek – Alice Oseman – Van Goor
Het leuke aan deze bundel is dat het erg divers is. Bij elke bladzijde die je omslaat weet je niet wat je gaat tegenkomen. De ene keer is het een korte strip, dan weer een quiz of een tekencursus. Het doet mij daarom meteen denken aan een tijdschrift waarmee je je kan vermaken in de auto. Het is erg laagdrempelig en je kan er lekker doorheen bladeren.
5 – Spijt – Ahmad Resh & Ralf van der Hoeven – Overamstel / Carry Slee
Scenarist Ahmad Resh heeft het verhaal goed samen weten te vatten. Het is een dun stipboek maar absoluut niet beknopt. Een sterk verhaal dus om kinderen kennis te laten maken met de gevolgen van pesten.
Martijn
1 – De verboden haven – Teresa Radice & Stefano Turconi – Hum!
Een aansprekend sprookjesachtig verhaal in een fijne stijl die aan de beste animatiefilms doet denken. Ronduit prachtig!
2 – Dune 2: ‘Muad’Dib’ – Frank Herbert, Brian Herbert, Kevin J. Anderson, Raúl Allén & Patricia Martín – Silvester Strips
Ook het tweede deel van Dune is geweldig: de jonge Paul Atreides en zijn moeder Jessica vluchten de nietsontziende woestijn in. Zullen ze het overleven en een schuilplaats bij de Fremen, het beruchte woestijnvolk, vinden? Zowel verhaaltechnisch als visueel overweldigende science fiction. De prequeltrilogie Dune: Huis Atreides is overigens ook de moeite waard.
3 – Antananarivo – Sylvain Vallée & Mark Eacersall – Daedalus
Een pensionado duikt in het avontuurlijke leven van zijn buurman en beste vriend nadat deze overleden is. Het wordt een onvergetelijke zoektocht, met soul searching en al. Heerlijk verhaal.
4 – Jerome Bloks 28: ‘In goede en slechte tijden’ – Alain Dodier – Dupuis
De relatie tussen Jerome en Babette komt ernstig in gevaar nu er een andere vrouw in het spel komt. Genieten weer van de stuntelende maar gewiekste detective!
5 – De Slang en de coyote – Matz & Philippe Xavier – Le Lombard
Een man die zijn misdaadverleden ver achter zich heeft gelaten wordt gedwongen te getuigen tegen zijn vijanden van vroeger. Terwijl hij door de vlakten reist naar de rechtbank doet hij zijn verhaal tegen een jonge coyote. Een roadtrip met een verhaal, met passend realistisch tekenwerk.
Weer te veel mooie titels dit jaar, de volgende titels zijn ook zeer de moeite waard: Bleekwater (Scratch Books), mooie verrassingen zoals Robilar, Fang, Selenie, Scurry, Verhoeven Brigade en het prachtige Irena (Silvester Strips), en De Slang en de Speer 2. Deel 2 van Mac Guffin & Alan Smithee (Hum), In de schaduwen 2, Onze oorlog en Heden verse vis (Standaard Uitgeverij), De laatste schaduw 1 (Daedalus), Jagen op Ramirez 2 (Dark Dragon Books). Valse sporen (Saga Uitgaven) heeft mijn top-5 op een haar na gemist vanwege veelvuldig Vlaams taalgebruik.